20 oktober 2006 door Merit Tabbers

Mijn dochtertje was ziek en wil nu niet meer eten. Wat kan ik doen? (19 mnd)

Mijn dochtertje van 19 maanden is een paar dagen heel ziek geweest en moest heel veel overgeven. Nu durft ze niet meer te eten. Ik heb al van alles geprobeerd: van heel fijn eten, tot geen brood, beloningen, enzovoorts. Maar niets helpt. Wat kan ik nu nog doen?

Antwoord

Het lijkt erop dat uw dochter een gastritis (ontsteking van de maag) heeft gehad. Dit komt meestal door een virus. Je ziet wel vaker dat kinderen daarna niet zoveel trek hebben.

Maar wat uw probleem betreft: laat haar maar even. Ze krijgt vanzelf weer trek.

Wat wel heel belangrijk is, is dat u erop let dat ze voldoende vocht binnen krijgt. Minimaal 1 liter per dag. Als ze nog koorts heeft, of diarree, of als ze nog braakt, heeft ze zelfs nog meer nodig (omdat ze dan meer 'verliest').

Geef haar geen water, althans geen water zonder meer, want daar zit natuurlijk niets in. ORS kan nuttig zijn. Dat is een mengsel van suiker en zout, verkrijgbaar bij apotheek en drogist, wat je oplost in water. Door het zout wordt de suiker beter opgenomen. Daarnaast kunt u de ORS afwisselen met andere dranken die ze lekker vindt, zoals bouillon, etc.

Bied haar wel (licht) eten aan, zoals een beschuit of een rijstwafel, maar maak er verder geen punt van als ze het niet opeet. Ze heeft kennelijk nog even nodig om weer trek te krijgen. Succes ermee!