29 april 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn man wil niet dat het vriendje van onze dochter hier slaapt. Wat nu? (16 jr)

Mijn dochter van 16 heeft sinds een maand een vriendje. Ze kent hem al wat langer, maar sinds kort hebben ze verkering. Vorige week mocht ze bij hem slapen van haar vader. Deze week vroeg ze of ze bij ons thuis mochten slapen. Vader werd erg boos en zei dat hij nooit wilde dat er ooit een jongen bij ons thuis zou mogen slapen bij haar.

Ik sta tussen hen in. Ikzelf vind het niet erg als ze bij ons thuis zouden slapen, maar je moet toch één lijn trekken. Op zulke momenten zegt zij heel lelijke dingen en dreigt hij haar door bijvoorbeeld te zeggen: "Later zul je me dankbaar zijn. Je bent niet bescheiden, als ik mijn vinger geef dan pak je mijn hele hand, wacht jij maar..." En dan gilt zij dat ze wou dat hij dood was.

Wat moet ik doen? Ik wil hen allebei gelukkig zien.

Antwoord

Wanneer een tienerdochter voor het eerst verliefd wordt, is het meestal de vader die daar de grootste moeite mee heeft. Kleine meisjes worden groot en zijn dan niet meer 'papa's kleine meid', maar hebben hun hart verpand aan een andere man. Voor veel vaders is dat even slikken.

Wat ik echter niet helemaal begrijp, is dat de vader het wél goed vond dat zij de eerste keer bij haar vriendje bleef slapen. Waarom mag dat nu niet meer? Heeft uw man zich na die eerste keer ineens gerealiseerd dat zijn kleine meisje een volwassen vrouw is geworden, met volwassen seksuele gevoelens?

Misschien is dat besef té confronterend voor hem, als het ook nog in zijn eigen huis gebeurt.

Geen weg meer terug

Dat is wel begrijpelijk, maar niet eerlijk tegenover uw dochter. Eerst krijgt ze toestemming om de nacht met haar vriendje door te brengen, en daarna mag het ineens niet meer.

Het lijkt me goed om hier nog eens met uw man over te praten, en hem uit te leggen dat er geen weg terug meer is. Zijn dochter wordt groot, heeft verkering, en daarbij horen ook seksuele gevoelens en gedragingen.

Voor hem is het misschien wel even slikken, maar hij kan het maar beter accepteren. Hoe moeilijk dat ook is. Het beste zou zijn als hij er gewoon met zijn dochter in redelijkheid over kan praten.

Wennen aan het idee

Laat uw man uitleggen aan uw dochter dat hij nog even moet wennen aan het idee. Dat haar geliefde op een gegeven moment wel mag blijven slapen, maar dat hij dat liever niet heeft zolang hij nog aam het wennen is.

U kunt uitleggen dat u beiden misschien wel vindt dat ze nu erg hard van stapel loopt (hoewel u haar eerlijk gezegd ook niet meer kunt tegenhouden). Spreek dus bijvoorbeeld af: niet elke week, maar om de week of 1x per maand. Of iets dergelijks.

Andere toon

Ook belangrijk is dat u uw man uitlegt dat hij zijn dochter op een andere toon zal moeten benaderen, als hij haar niet wil verliezen. Want de manier waarop het nu gaat, heeft alleen maar tot gevolg dat er ruzie komt, met misschien nog wel ergere gevolgen, zoals weglopen, etc.

Tenslotte zou ik uw dochter op het hart willen drukken dat ze, als ze seks heeft met haar vriendje, dat vooral dubbel veilig te doen. Met de pil én een condoom.