Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon en zijn vriendje hebben naaktfoto's gemaakt. Wat moet ik doen? (7 en 10 jr)

Mijn zoon van 7 jaar heeft mijn oude fototoestel, waar hij vaak foto's mee maak. Nu heeft hij laatst bij een vriendje van 10 jaar gelogeerd en hij nam z'n fototoestel mee. Vandaag haalden we de foto's op, en tot mijn grote schrik zag ik veel naaktfoto's van mijn zoontje. Liggend en met de benen wijd en veel piemel- en kontfoto's. Opvallend was dat het vriendje er niet zo opstond (hij maakte dus de foto's).

Ik heb mijn zoon apart genomen en uitgelegd dat grote mensen hiervoor de gevangenis in gaan (ik was echt erg geschrokken). Mijn zoon hield vol dat het idee van hen samen kwam, en dat ze het zelf erg grappig vonden.

Nou is mijn zoon altijd wel geïnteresserd in seksuele dingen, maar zo ver heb ik het nog nooit zien gaan. Wat moet ik doen? Is het slim om de moeder van dit vriendje hiervan op de hoogte te stellen?

Antwoord

Zolang uw zoon het idee wel grappig vond, en als hij niet het gevoel heeft dat hij werd gedwongen tot dingen waar hij geen zin in had, denk ik dat het een vrij onschuldig kinderspelletje is geweest.

Wel is het goed – zoals u al gedaan heeft – om hem uit te leggen dat dit soort foto's problematisch kan zijn. Een van de problemen is dat zulke foto's ook door andere mensen worden gezien (in de ontwikkelcentrale, bij de fotohandel, etc.) en dat wil je – om privacy-redenen – liever niet.

Wat zouden die mensen wel niet kunnen denken van blote jongetjes? Je laat je piemel en je blote billen toch ook niet zomaar aan vreemde mensen zien? Dat is in feite nu wel gebeurd. Niet meer doen dus. En er verder geen woorden meer aan vuil maken.

Ik zou zeker niet gaan uitleggen dat u zich zorgen maakt dat mensen wel eens zouden kunnen denken dat er bij u thuis aan kinderporno wordt gedaan, want met die zorg hoeft u uw kind niet te belasten. Dat is uw zorg en niet de zijne. Bovendien lijkt mij die zorg niet terecht.

Aan de moeder van het vriendje kunt u – als het zo uitkomt – nog wel eens vertellen dat jullie zoons die foto's hebben gemaakt, maar speciaal hierover contact met haar opnemen zou ik niet doen. Daarmee maak je het groter dan het is.