4 februari 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon krijgt een erectie bij gewelddadige gedachten. Heb ik een crimineel in de dop? (10 jr)

Mijn zoon van 10 jaar vertelde mij dat hij een grote piemel krijgt als hij aan gewelddadige dingen denkt, zoals de wereld vernietigen, of ontvoeringen. Maar ook als hij een militair computerspelletje speelt.

Ik ben hier erg van geschrokken, hoewel hij zelf zegt dat het waarschijnlijk niet iets stouts is, omdat hij het niet heeft als hij ├ęcht iets stouts doet, zoals een ander kind pesten.

Hij kijkt vaak met mij naar het 8-uur journaal, waar hij deze dingen allemaal voorbij ziet komen. Kan het daarmee te maken hebben?

Wat moet ik hiervan denken? We hebben er (kort) over gepraat en hij lijkt er zelf geen last van te hebben. Heb ik een crimineel in de dop?

Antwoord

Het krijgen van een erectie is een automatische reactie van het lichaam op bepaalde stimuli. Meestal zijn dat erotisch opwindende stimuli, zoals beelden, fantasie├źn of aanrakingen.

Een kinderlichaam kan echter nog niet zo goed onderscheid maken tussen erotisch opwindende stimuli en andere stimuli. Daarom zie je bij jonge jongens vaak ook een erectie verschijnen op momenten die weinig of niets met erotiek of seksualiteit te maken hebben. Bijvoorbeeld als ze iets heel spannend vinden. Denk maar eens aan al die jongetjes die een erectie krijgen bij een spreekbeurt voor de klas.

Zo is de erectie van uw zoon ook te verklaren. Wanneer hij gewelddadige dingen ziet, of eraan denkt, is dat voor hem iets heel spannends. Op die spanning reageert zijn lichaam met een erectie. Ook andere jongens kunnen dit overigens ervaren; het komt beslist vaker voor.

Het is een volkomen onvrijwillige (reflexmatige) reactie van het lichaam, die vergelijkbaar is met kippenvel. Niets om u zorgen over te maken dus.

Uw zoon zal merken dat hij in de komende jaren vaker een erectie zal krijgen van iets erotisch of iets seksueels. Maar ook dan (tijdens de puberteit) kan hij nog steeds wel eens last krijgen van erecties op verkeerde momenten.