Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 juni 2004 door Lissy de Ridder

Mijn zoontje ademt heel zwaar. Wat betekent dat? (11 mnd)

Mijn zoon Peter is 11 maanden oud. Al gedurende lange tijd ademt hij heel zwaar. Je hoort hem ook ademen. Het klinkt alsof zijn longen vol zitten. Kan ik daar wat aan doen? Hij heeft een tweelingbroer, Maarten, maar die heeft nergens last van.

Peter gaat niet naar de crèche, maar heeft oppas thuis. Hij heeft verder geen koorts. Wel heeft hij last van koemelkeiwit-allergie, waar hij speciale melk voor krijgt. Kan het daarmee te maken hebben? Als kind had ik zelf last van bronchitis, kan het zoiets zijn?

Antwoord

U vertelt dat uw 11-maanden oude zoontje zwaar ademt. Is hij ook wel eens kortademig of benauwd? Sommige kinderen hebben dikwijls een soort reutelende ademhaling. Daarbij kunnen ze een piepende ademhaling hebben en soms benauwd zijn maar dit hoeft niet.

Mogelijk heeft uw zoon bronchiale hyperreactiviteit. Dat betekent dat de luchtwegen wat sneller reageren op prikkels dan normaal. Deze prikkels kunnen virus-infecties zijn maar ook bijvoorbeeld sigarettenrook. Er kán sprake zijn van een allergische component, maar dat hoeft niet.

Meestal gaat het vanzelf over, alhoewel sommige kinderen met bronchiale hyperreactiviteit astma ontwikkelen op latere leeftijd.

U vraagt of het bronchitis kan zijn. Bronchitis is een ontsteking van de luchtwegen (bronchiën) en kan een gevolg zijn van de bronchiale hyperreactiviteit.

Afhankelijk van de klachten kan het nodig zijn om medicijnen te geven. Vaak worden dan twee soorten medicamenten gegeven, in de vorm van "pufjes": een luchtwegverwijder voor de acute klachten en een ontstekingsremmer ter voorkoming van nieuwe ontstekingen.

Lees ook: