7 december 2004 door Merit Tabbers

Mijn zoontje gebruikt Nutramigen en heeft dunne, groene ontlasting. Is er iets ernstigs aan de hand? (14 wkn)

Ons zoontje van nu bijna 14 weken oud gebruikt Nutramigen-voeding vanwege aanhoudende krampjes. De krampjes zijn daardoor stukken minder.

Hij heeft nu echter steeds legergroene, waterdunne ontlasting, met vaak witte onverteerbare korreltjes ertussen. Hij krijst ook flink en loopt rood aan wanneer hij ontlasting moet krijgen. Dit "spuit" er dan uit.

Kan er iets ernstigs met zijn darmpjes aan de hand zijn, of is dit normaal?

Antwoord

Wat u niet vertelde, is of uw kind goed groeit. Dat is belangrijk, want als kinderen goed groeien, is er meestal niets ergs aan de hand. Ook al hebben ze dunne ontlasting. Wat niet wegneemt dat het natuurlijk wel vervelend kan zijn.

De meest voorkomende oorzaken van diarree op deze leeftijd zijn:

  • een per ongeluk verkeerd bereide voeding (te veel vocht in verhouding tot de schepjes melkpoeder, of andersom). Het klinkt stompzinnig, maar het komt echt vaak voor!
  • een infectie;
  • koemelk-allergie.

Even voor de goede orde (en speciaal ook voor de meelezers): Nutramigen wordt voorgeschreven bij koemelk-allergie (of een sterke verdenking daarvan). Uit uw vraag werd mij niet duidelijk of men daar bij uw zoon aan dacht; u vermeldde alleen krampjes. Daar is Nutramigen echter niet voor bedoeld. Naast de genoemde diarree (zie boven) zijn eczeem en luchtwegproblemen andere – mogelijke – symptomen van koemelk-allergie.

Maar nogmaals: als uw zoon verder goed groeit, dan zou ik mij niet te veel zorgen maken.

Lees ook: