Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

13 september 2002 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje is geobsedeerd door blote buiken. Hoe ga ik daarmee om? (6 jr)

Mijn zoontje van 6 jaar is geobsedeerd door blote buiken. Zo vertelde hij kort geleden dat zijn vroegere oppas zo'n lekkere zachte buik had. Ze maakte daar een spelletje van.

Nu uit hij het ook naar mij toe, evenals bij zijn zusje van 1 jaar. En als hij bij vriendinnetjes gaat spelen, zegt hij dat hij "lekker blote buiken gaat zoenen".

Misschien is het onschuldig, maar ik wil niet dat dit doorslaat of zo.

Antwoord

Uw zoon heeft ontdekt dat een blote buik niet alleen heerlijk zacht aanvoelt, maar dat hem dat ook een heel prettig opwindend gevoel geeft. Elke keer als hij een blote, zachte buik van iemand aanraakt die hij aardig en lief vindt, krijgt hij een bijzonder aangename kriebel in zijn onderbuik. Waarschijnlijk krijgt hij er zelfs een stijf piemeltje bij.

Met andere woorden: uw zoon ervaart zijn eerste seksuele gevoelens.

Gezonde seksuele ontwikkeling

U hoeft hier niet van te schrikken; het is volkomen normaal voor zijn leeftijd en het hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling van een kind van die leeftijd. Er zijn veel kinderen die op deze leeftijd op een of andere manier hun eigen seksuele gevoelens ontdekken.

Prima dat de vroegere oppas er een spelletje van heeft gemaakt en het niet verboden of afgewezen heeft.

Dat hij inmiddels ook bij andere kinderen "lekker blote buiken gaat zoenen", hoort er ook bij.

Het houdt vanzelf weer op

Binnenkort is het allemaal over en zal hij er vanzelf mee ophouden.

Vertel hem wel dat hij deze spelletjes niet zomaar met vreemde mensen kan doen en dat hij ermee moet stoppen als een ander kind geen zin meer heeft.

Niet verbieden maar zonodig afleiden

Als u vindt dat hij er te veel mee bezig is, kunt u het beste reageren door hem af te leiden. Stel hem voor om iets anders te doen wat ook leuk is.

Zomaar verbieden raad ik af, omdat hij daardoor het idee kan krijgen dat hij geen lekkere gevoelens mag hebben. En dat is toch niet het geval, nietwaar?