Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 november 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje van 10 is nogal seksueel gericht. Hoe kan dat nou?

Mijn zoontje is net 10 geworden en al vorig schooljaar kregen we van school (speciaal onderwijs) meldingen dat hij nogal seksueel gericht is. Met name negatieve reacties op meisjes. Ook problemen met omkleden bij zwemmen. En in de bieb-bus graag stripboeken waar per ongeluk wat blote plaatjes in staan.

Thuis hebben we hem ook wel eens "betrapt" op masturberen in bed, ik weet niet waar hij dat vandaan heeft. Hij is verder nog erg kinderlijk.

Hoe kan een kind, dat daar verder niet mee in aanraking komt, daar zo in blijven hangen?

Antwoord

Ik heb sterk de indruk dat uw zoon van 10 met heel normale dingen bezig is. Belangstelling voor blote plaatjes, zijn eigen lichaam, en dat van anderen (ik denk dat uw daarop doelt met 'problemen' bij het omkleden bij zwemmen), stiekem aan je piemel trekken in bed, etc. Het klinkt allemaal als gedrag dat heel normaal en gezond is voor een jongen van 10 jaar.

De vraag 'hoe hij daar zo in blijft hangen', vind ik dus eerlijk gezegd niet zo van toepassing. Bij eten, drinken en met je ogen knipperen vraag je je immers ook niet af hoe iemand 'daar zo in blijft hangen'.

Gedrag dat hoort bij de leeftijd

Zoals gezegd: het gedrag van uw zoon past bij zijn leeftijd. Misschien is hij in uw ogen nog wat kinderlijk, maar ook kinderen hebben belangstelling voor seksualiteit en hebben seksuele gevoelens.

Als er door de omgeving (zoals de school) gereageerd wordt alsof dit soort dingen niet normaal is, dan krijgt uw zoon toch een verkeerd idee van zijn eigen seksuele nieuwsgierigheid.

Onwenselijk gedrag

Dat hij zo nu en dan niet goed weet hoe hij om moet gaan met zijn seksuele nieuwsgierigheid, is wat anders. Blijkbaar trekt hij op een verkeerde manier de aandacht van meisjes, of doet hij vervelende dingen bij het omkleden bij zwemmen. Dat is gewoon onwenselijk gedrag (net zoals voordringen, of iemand zomaar een duw geven) waar je hem op de normale manier op kunt wijzen.

Bijvoorbeeld: "Wil je alsjeblieft niet meer op deze manier tegen de meisjes doen? Zo te zien vinden ze dat niet leuk". Dat kan heel goed, zónder hem de indruk te geven dat hij abnormaal is.

Masturberen

Dat hij masturbeert, of iets doet wat daarop lijkt, is iets wat normaal is maar ook privé. Dus: als hij het doet in een privé-omgeving (onder de douche, of in zijn eigen slaapkamer), waar hij niemand stoort, is het beter om hem daarmee alleen te laten en hem niet de indruk te geven dat hij betrapt kan worden.

Ook heeft het een negatieve invloed op zijn ontwikkeling als er gezegd wordt dat hij 'dat' niet meer mag doen.

Kortom

Kortom: zijn nieuwsgierigheid en zijn gevoelens zijn volkomen normaal. Het enige wat hij misschien moet leren, is om er zodanig mee te gaan dat anderen er geen last van hebben.