27 april 2007 door Justine Pardoen

Mijn zoontje van 6 voelt verliefdheid voor een vriendje. Wat betekent dat?

Mijn zoon van 6 jaar (groep 2) kwam thuis met de vraag wat het woord 'homofiel' betekent. Hij had dat nu al enkele keren gehoord van andere jongens als scheldwoord. In simpele bewoordingen heb ik uitgelegd dat dat betekent dat een jongen op een jongen verliefd is, of een meisje op een meisje, en dat dit heel normaal is.

Nu vindt hij al een paar weken meisjes vervelend en stom; ze houden van rose en poppen. Vervolgens zei hij tegen mij, na deze uitleg, dat hij homofiel is, omdat hij verliefd is op een jongen uit zijn klas. Omdat ik weet dat dat niet zo is, heb ik geprobeerd uit te leggen dat dat geen verliefdheid is, maar dat hij hem gewoon heel aardig vindt en dat dat zijn beste vriendje is.

Ik wil er geen big deal van maken, maar ik ben bang dat hij dit in zijn onschuld op school zal gaan zeggen, en dan gepest zal worden.

Hoe moet ik hier nu mee omgaan en wat kan ik tegen hem zeggen, zonder het tot iets groots of slechts te maken?

Antwoord

We begrijpen wel waarom u het zo heeft aangepakt als u vertelde, maar eigenlijk was dat toch niet zo handig. U maakt zich namelijk zorgen over wat er zou kúnnen gebeuren, maar er ís al iets gebeurd (door uw uitleg). Die gevoelens van verliefdheid had hij namelijk al, en nu heeft u die als het ware van hem afgepakt door te zeggen dat het eigenlijk iets anders is. Daarmee heeft u onbedoeld de verwarring bij hem nog wat groter gemaakt dan hij al was.

Handiger was het geweest om zijn gevoelens gewoon te erkennen. Kinderen van deze leeftijd kunnen nu eenmaal dit soort gevoelens hebben. Kennelijk ís dat klasgenootje heel bijzonder voor hem, en het bijbehorende gevoel mag je best 'verliefdheid' noemen. Pas dan is het geen "big deal". Nu kan het dat wel geworden zijn, omdat hij misschien niet meer weet hoe hij zijn gevoelens nu precies moet interpreteren. U heeft hem verteld dat het gewoon een goede vriendschap is, maar voor hem is het kennelijk toch meer dan dat.

Let wel: hiermee is niets gezegd over zijn seksuele geaardheid. Met 6 jaar kun je daar überhaupt nog weinig tot niets van zeggen. Op zijn vraag of hij dan homo is, had u dus beter kunnen antwoorden: "Misschien, maar meestal weet je dat pas zeker als je ouder bent. De meeste kinderen weten dat nog niet van zichzelf, en daarom gebruiken we woorden als homo of homoseksueel meestal pas voor grote mensen of oudere kinderen."

Kortom: we raden u aan om toch nog eens met hem door te praten over die gevoelens van hem, en wat die nu eigenlijk betekenen. U kunt dat bijvoorbeeld doen aan de hand van het boekje "Ik vind jou lief" van Sanderijn van der Doef. Het boek vertelt in woord en beeld over vriendschap, verliefdheid en liefde, waar baby's vandaan komen en over de verschillen tussen jongens en meisjes.

Mocht hij eventueel toch nog geplaagd of gepest worden vanwege de bijzondere gevoelens voor zijn vriendje, bedenk dan dat zijn weerbaarheid daartegen vooral bepaald wordt door zijn zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe groter de weerbaarheid. Dat bereik je onder andere door je kind te bevestigen in zijn gevoelens. Dat geeft zelfvertrouwen.

Succes ermee!