Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

21 april 2004 door Lissy de Ridder

Moeite met lopen door een virus-infectie in de heup? (6 jr)

Onze zoon van net 6 jaar heeft last van zijn knie en kan niet goed lopen. Ik ben met hem naar de huisarts geweest en deze zegt dat dat komt door een virus-infectie in de heup. En dat hij moet rusten.

Tja, rusten in het voorjaar, voor een jongen van 6, dat wordt heel moeilijk. Ik heb al vele sites bezocht op internet maar kan hier niets over vinden. Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe zoiets kan ontstaan. En of er eventueel andere oplossingen zijn om dit te genezen c.q. te voorkomen.

Antwoord

Waarschijnlijk denkt uw huisarts aan coxitis fugax als oorzaak van de loopklachten van uw zoon. Bij coxitis fugax is er sprake van vocht in een heupgewricht. Dit ontstaat als reactie op een virus-infectie elders in het lichaam. Het is niet zorgwekkend en het gaat vanzelf over.

Zo veel mogelijk rust is inderdaad verstandig, hoewel dit voor een jongen van 6 jaar natuurlijk heel moeilijk kan zijn. Pijn is echter een effectief waarschuwingssignaal. Ook een jongen van 6 jaar zal rustiger aan doen als hij pijn heeft. Daarom is pijn vaak een heel nuttige (alhoewel natuurlijk ook heel vervelende) sensatie.

Het is overigens wel belangrijk om coxitis fugax te onderscheiden van osteomyelitis (botontsteking) en van artritis (gewrichtsontsteking). Als er sprake is van koorts of van roodheid en/of zwelling van een gewricht, is er reden dit opnieuw met de arts te bespreken.