26 januari 2007 door Sanderijn van der Doef

Moet ik het toelaten dat mijn stiefzoon van 18 in mijn huis met een meisje van 14 ligt te vozen?

Mijn stiefzoon is onlangs 18 geworden. Hij heeft al een maand of drie een vriendinnetje van 14. Ik weet niet 100% zeker of ze al gemeenschap hebben, maar mijn stiefzoon heeft al wel eerder gemeenschap gehad.

Ze komt doordeweeks en 's avonds wel eens en gaat soms pas om 24.00 uur weg. Ik zeg al vaker dat mijn stiefzoon haar naar huis moet brengen, maar ze zegt zelf dat dat niet nodig is. Ook komt ze geregeld bij ons slapen.

Van de ouders van het meisje kan ik niet echt hoogte krijgen. Ze bellen ook nooit of wat.

Is dit normaal? Moet ik het toelaten dat mijn stiefzoon in mijn huis met een meisje van 14 ligt te vozen? Ik weet wel dat als ze wat willen, ze het toch wel doen. Maar moet ik dit toelaten in mijn huis? Mijn vriend (de vader van de kids) maakt zich er niet druk over.

Ik heb nog twee stiefzonen (van 16 en 4) en een stiefdochter van 12. Ik wil liever niet dat mijn stiefdochter dit allemaal als normaal ziet, want ik vind dit wel erg jong. Ook zou ik niet willen dat zij 's avonds alleen op de fiets zit.

Verder vraag ik me af of ze het wel veilig doen. En ik hoop dat er nooit eens iets gebeurt als ze zo 's avonds alleen op de fiets zit.

Als ik hierover tegen mijn stiefzoon begin, wil ie er niet over praten en doet ie alsof ie alles goed voor elkaar heeft. Hij heeft ook nooit geen geld, zou ie dan wel geld voor condooms hebben, vraag ik me dan weer af. Zou dat meisje op haar leeftijd al aan de pil zijn?

Ik weet hij is oud genoeg, maar dat meiske is pas 14. Ben ik te ouderwets? En hoe kan ik meer grip op de situatie krijgen?

Antwoord

Eigenlijk sneed u verschillende kwesties tegelijk aan. Ik zal die hieronder afzonderlijk bespreken.

Uw stiefzoon van 18

Een jongen van 18 is in staat om zelf beslissingen te nemen als het gaat om relaties en seksualiteit. Dat hij seks heeft, is ook niet uw grootste zorg; wel of hij dat veilig doet. Hoewel hij daar op zijn 18e ook best zelf voor kan zorgen, vind ik dat ouders hun kinderen daar zo lang mogelijk in mogen ondersteunen.

Dus als u denkt dat hij geen geld heeft, of dat hij het aan andere dingen uitgeeft dan condooms, dan zou u 'n voorraadje kunnen aanleggen in de badkamer (of op een andere plek). Daarbij legt u hem uit dat het weliswaar ook zijn eigen verantwoordelijkheid is, maar dat u het heel belangrijk vindt dat hij veilig vrijt, en dat u daarom voor wil zorgen dat hij nooit zonder condooms komt te zitten.

Vriendin van 14

Verder maakt u zich ook zorgen om zijn vriendin van 14 jaar. Ze gaat 's nachts alleen naar huis en u weet niet wat haar ouders ervan vinden.

Om te beginnen vind ik dat u uw stiefzoon best kunt opdragen om haar naar huis te brengen. Zo voedt u hem op en zolang hij nog thuis woont, wilt u dat hij zich aan uw regels houdt. Omdat hij uw stiefzoon is en niet uw eigen zoon, zal dat wel wat moeilijker kunnen liggen. Daar ligt dan ook een taak voor zijn vader, oftewel uw partner. Ik denk wat meer overleg met uw partner over dit onderwerp sowieso wel aan te raden is. En als u hierin samen optrekt, staat u ook wat sterker in uw standpunt.

U hoeft echter niet de vriendin van uw stiefzoon op te voeden. Dat haar ouders er niets van zeggen, kan allerlei redenen hebben. Zolang u die redenen niet weet, zal het moeilijk zijn om u hierin te mengen.

Uw stiefdochter van 12

Verder wilt u voorkomen dat uw stiefdochter het verkeerde voorbeeld krijgt, door te accepteren dat een meisje van 14 jaar bij uw zoon blijft slapen. Maar verbieden dat zij nog blijft slapen, is ook geen oplossing. En uw stiefdochter begrijpt heus wel dat ze het dan ergens anders kunnen doen.

Beter is het om uw stiefdochter te vertellen dat u 14 jaar nog wel erg jong vindt voor seks, maar dat u de vriendin van uw stiefzoon niets kan verbieden. Het is niet uw kind. Maak uw stiefdochter duidelijk dat u graag wilt dat een meisje nadenkt met wie ze naar bed gaat. Bedenk echter wel dat dit meisje van 14 er misschien ook wel goed over na heeft gedacht. We weten het niet.

Eerst denken, dan doen

Nog even los van de vraag of het vriendinnetje van uw stiefzoon nu wel of niet weet waar ze mee bezig is, is het hoe dan ook belangrijk om kinderen (in dit geval uw stiefdochter van 12) duidelijk te maken dat zij in ieder geval goed moet blijven nadenken.

Verbieden helpt meestal niet – zoals u zelf al zei – maar wat vaak wél helpt, is om kinderen te stimuleren om eerst na te denken voor ze een keuze maken. Je moet ze leren om na te denken over wat ze echt zelf willen, en dat ze niets doen om er alleen maar bij te horen.

Tot slot nog dit: natuurlijk moet je je kinderen duidelijk maken wat je eigen normen en waarden zijn (in de hoop dat ze daar iets van meenemen) maar anderzijds moet je als ouders ook het vertrouwen hebben dat pubers voor hun eigen seksualiteit kunnen zorgen. Zo nu en dan zijn ze best in staat om verantwoorde beslissingen te nemen.