20 september 2019 door Naomi Dessaur

Moet ik mijn dochter stimuleren om haar vagina te bekijken met een spiegel?

Wij hebben een dochter van bijna 10 jaar en zij begint langzaam aan haar puberteit. Ik ben altijd heel open geweest over seksualiteit. Ik vroeg laatst of ze misschien met een spiegel haar vagina zou willen zien. Dat vond ze nog erg spannend en wilde dit niet. Moet ik het dan een tijdje laten rusten en het dan weer opnieuw vragen?

Antwoord

Bedankt voor je vraag en wat fijn dat je altijd open bent geweest over seksualiteit. Je vraag ga ik uiteraard beantwoorden, maar roept bij mij ook vragen op. Zo ben ik benieuwd wat maakt dat je je dochter hebt gevraagd of ze haar eigen vagina zou willen bekijken? Niets mis mee om naar je eigen vagina te kijken, maar dat lijkt me iets wat je als optie zou kunnen noemen als je eigen dochter vragen zou hebben over haar vagina. Ik zou niet adviseren dat je zelf dit initiatief neemt.

Het kan goed zijn voor een meisje eens naar haar vagina te kijken, omdat ze dan wat beter gaat begrijpen hoe een vagina letterlijk in elkaar zit en welke onderdelen er allemaal zijn. Het is belangrijk dat meisjes dit doen op het moment dat ze zich daar zelf prettig bij voelen. Fijn dat je dochter, althans zo lijkt het, de ruimte voelt om aan te geven dat ze niet met een spiegeltje naar haar vagina wilde kijken en ik zou je adviseren dit niet nogmaals aan te bieden, maar gewoon aan te geven dat ze dat altijd mag als ze wel nieuwsgierig is, aangeven waar een spiegeltje ligt en het aan haar zelf over te laten. 

Je zou zelfs iets kunnen zeggen over het moment dat je dit aanbood en dat je achteraf besefte dat het misschien een beetje vreemd was dit aan te bieden. Dat je haar grens respecteert en het knap van haar vindt dat ze dit aan je aangeeft. Zo leer je haar direct iets over grenzen en laat je zien hoe zorgvuldig jij met haar grens omgaat.

Voor een meisje van rond de 10 jaar is een bepaalde mate van schaamte naar ouders heel normaal. Het kan zijn dat ze er geen behoefte aan heeft, maar ook dat ze dit gewoonweg niet met jou wil delen. Voor sommige ouders is dat best even pittig wanneer je erachter komt dat je kind sommige zaken voor zichzelf wilt houden, maar het hoort volledig bij de seksuele ontwikkeling van deze leeftijd.

Dus nogmaals voor de helderheid. Even noemen kan geen kwaad, als daar een aanleiding voor is en zorg dat er mogelijkheid is om sommige zaken uit te zoeken, maar neem een beetje afstand en respecteer ook je dochters grens. Geef haar vooral ruimte om te ontdekken en eventueel vragen te stellen wanneer ze die heeft.

Succes! 

Groet Naomi

Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar [email protected]!