25 januari 2008 door Frea Kruisinga

Moet je bij pupillen van ongelijke grootte naar de dokter? (6 mnd)

Bij onze zoon van ruim 6 maanden zijn de pupillen niet altijd even groot. Wel zijn ze allebei rond, maar af en toe is de een groter dan de ander. Hoe kan dat? moeten we daarmee naar een arts?

Antwoord

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor de ene pupil groter is dan de andere, variërend van volkomen onschuldig tot minder onschuldig. Wat bij uw zoontje de oorzaak is, kan ik vanaf deze afstand helaas niet zeggen, maar ik zou het wel laten nakijken. Hieronder zal ik iets meer vertellen over de werking van de pupillen en wat er eventueel mis kan gaan.

Een pupil kan groter of kleiner worden door middel van twee spiergroepen in de iris. De ene spiergroep zorgt voor de verwijding en de andere voor de vernauwing. Deze activiteiten worden primair geregeld door de hoeveelheid licht, maar er kunnen ook andere factoren van invloed zijn, zoals: leeftijd, emoties, oogdruk, oogdruppels (zoals belladonna), drugs, etc.

Informatie over licht dat op de ogen valt, wordt via de oogzenuwen getransporteerd naar twee gebiedjes in het achterste deel van de hersenen; een in de linker hersenhelft en een in de rechter hersenhelft. De oogzenuwen zijn grotendeels kruislings aangelegd, maar niet helemaal. Een deel van de informatie gaat ook nog 'rechtdoor', dus naar dezelfde hersenhelft als de kant waar het oog zit. Daardoor krijgen beide hersengebiedjes zowel informatie van het linkeroog als van het rechteroog.

Vervolgens sturen de gebiedjes die de hoeveelheid licht geïnterpreteerd hebben, hun informatie door naar de hersengebiedjes die de eerder genoemde spiertjes aansturen. Zo reageren beide ogen in principe tegelijk op dezelfde manier.

Nu kunnen er situaties zijn waarin de pupillen ongelijk van grootte zijn. We noemen dat anisocorie. Daarvoor kunnen tal van oorzaken zijn, variërend van volkomen onschuldig tot levensbedreigend.

Om te beginnen kan het zijn dat iemand met anisocorie gewoon zo gebouwd is. Bij ongeveer 20% van de mensen met ongelijke pupillen is dat het geval. De pupillen reageren dan wel identiek op licht, en er zijn geen andere verschijnselen, zoals een hangend ooglid.

Medische oorzaken kunnen zijn:

  • een aangeboren afwijking van het oog;
  • een verworven afwijking van het oog, zoals een (inwendige) oogontsteking;
  • een tumor in het oog;
  • of afwijkingen in het hoofd.

Of er bij uw zoon iets bijzonders aan de hand is, zal nader onderzocht moeten worden. Bespreek dit eens met het consultatiebureau of de huisarts.

Lees ook: