5 december 2008 door Frea Kruisinga

Moet mijn baby niet wat meer huilen? (13 mnd)

Mijn dochtertje, bijna 13 maanden, huilt zelden. Sinds een half jaar huilt ze zelfs niet eens meer in haar bed. Ik heb een beeld-babyfoon moeten aanschaffen omdat ik niet hoorde wanneer ze wakker werd.

Ik vind dit zo vreemd. Je leest overal dat kinderen ineens wakker kunnen worden en dan gaan huilen, of als ze in een sprong zitten. Mijn dochter wordt ook wel wakker, of slaapt soms wat onrustiger, maar huilen?! Nee hoor. Ze pakt haar knuffel of twee vingers en slaapt na een tijdje weer vrolijk verder.

Nu maak ik mij dus zorgen omdat door die knuffels en haar vingers het huilen misschien onderdrukt wordt.

Antwoord

We merken het wel vaker dat ouders zich zorgen kunnen gaan maken omdat het té goed lijkt te gaan. Dat kan niet kloppen, denken ze dan. Maar toch: wat u vertelde over uw dochter klinkt als een volstrekt tevreden baby.

U kunt dus volkomen gerust zijn, en u mag lekker opscheppen tegenover iedereen in uw omgeving hoe gemakkelijk uw dochter is. Ook over die vingers hoeft u zich geen zorgen te maken: als een kind wil huilen, dan doet het dat echt wel hoor!

Slechts één waarschuwing: pas op met te veel knuffels of te grote knuffels in bed. Voor kinderen onder de twee jaar levert dat een extra risico voor wiegendood. Eén klein knuffeltje is echter geen probleem.

Lees ook: