Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 september 2006 door Justine Pardoen

Mogen kleine kinderen bloot buitenspelen? (3-6 jr)

Bij ons in de buurt zijn er kindjes van mijn zoontjes leeftijd (3, en enkele jongetjes van 6) die vaak - ons iets te vaak - in hun blootje buiten spelen of rondfietsen. Ons zoontje wil dat natuurlijk ook graag, maar ik ben van mening dat dat niet kan of mag. Wat moet ik doen, want ons zoontje is vaak verdrietig als hij het niet mag.

Tevens heb ik een vraag over mijn dochtertje van 5. Ze wil nooit een onderbroekje aan, omdat dit haar huidje irriteert. We hebben allerlei onderbroekjes geprobeerd, maar ze kan er gewoon niet tegen. Kan ik dit wel doen? Want soms draagt ze ook rokjes en jurkjes en dan kunnen anderen haar geslachtsdelen misschien zien.

Antwoord

Uw eerste vraag, over naakt spelen en fietsen, kunnen we helaas niet beantwoorden, omdat dit een kwestie van persoonlijke smaak is. Zelf hebben we er geen enkele moeite mee als kinderen het lekker vinden om naakt te spelen als het buiten bloedheet is, zeker als iedereen in de buurt het al doet. Maar als u er wél moeite heeft, dan is dat uw goed recht natuurlijk.

In objectieve zin valt er maar één ding over te zeggen, namelijk: breng kinderen die naakt willen spelen wel de nodige regels over hygiëne bij. Voor meisjes: zorg ervoor dat er niets in je vagina komt. Geen zand, geen knikkers, niets. Gebeurt dat wel, dan kan dat vervelende infecties geven. En voor jongens zowel als meisjes: nooit met blote billen op het zadel van je fiets gaan zitten. Altijd een doekje gebruiken om op te zitten. Ook dit is ter voorkoming van infecties (waaronder schimmel-infecties). Ouders moeten deze regels zeer streng handhaven!

Ondergoed

Wat uw tweede vraag betreft: wat lastig dat uw dochter geen onderbroekje aan wil. We raden u aan om net zo lang te zoeken tot u iets heeft gevonden wat ze wél kan verdragen. Desnoods een wat wijdere boxer-short voor jongens. Voor tips en adviezen over specifieke producten en winkels waar je ze kunt krijgen, verwijzen we u graag naar uw collega-ouders op het Forum.

En verder moet u natuurlijk wel goed oppassen met het wasmiddel dat u gebruikt. Sommige wasmiddelen kunnen behoorlijk irriteren. Gebruik het liefst een wasmiddel dat zo neutraal mogelijk is, zoals Neutral.