8 april 2011 door Justine Pardoen

Naakt slapen? (12 jr)

Onze zoon (nu 12 jaar) wil geen pyjama meer aan als hij gaat slapen. Op zich vinden we dat geen probleem, alleen logeren gaat wel lastig worden.

Maar ook onder zijn broek of jogging-broek wil hij geen onderbroek meer aan. Wij zeggen "nee", maar het gebeurt toch regelmatig dat hij hem stiekem uitdoet. Voordat we het in de gaten hebben, is het al gebeurd en is hij al naar school toe.

Als hij moet gymmen, moet hij zich omkleden. Dan zien ze meteen dat hij in zijn blote billen loopt...

Moeten we het nu maar toelaten of niet?

Antwoord

Als uw zoon naakt wil slapen, dan is daar natuurlijk niets op tegen. Althans, wanneer hij thuis in zijn eigen bed slaapt.

Logeren is een ander verhaal. U kunt hem uitleggen dat het niet respectvol is tegenover anderen om in hun bed naakt te slapen, omdat het niet zo hygiënisch is. Denk aan een lekkende piemel, niet goed afgeveegde billen, etc. Dat komt allemaal in de lakens van degene bij wie hij logeert en het is niet zo netjes om ze daarmee op te zadelen.

Als hij zijn eigen slaapzak meeneemt zou het wel kunnen natuurlijk. Alleen moet je dan wel zeker weten dat de mensen waar hij logeert het niet vervelend vinden als hij ook naakt rondloopt. Ook dát hoort bij de opvoeding, dat je je kind uitlegt dat het niet alleen aan zichzelf moeten denken, maar ook aan anderen.

Verder kunt u hem uitleggen dat kleren (met name een broek) aantrekken zonder ondergoed, ook niet hygiënisch is. Er kunnen druppels urine in de broek komen, waardoor die gaat stinken, en zo'n broeknaad die alsmaar tussen je billen heen en weer schuift, is ook niet fris. Met omkleden tijdens gym heeft dit verder niets te maken.

Kortom: ook denken aan anderen. Dat zou de kern van de (opvoedkundige) boodschap moeten zijn.