25 juni 2003 door Diederik Bosman

Nauwe voorhuid bij 11 jaar - gaat dat nog vanzelf over?

Onze zoon is 11 jaar oud en heeft tot nu toe altijd al een vernauwde voorhuid gehad. Terugtrekken hiervan over de glans is nooit echt goed gelukt. Via via hoorden we dat het probleem zich vaak spontaan oplost tijdens de puberteit, door een verandering van het bindweefsel.

Toch twijfelen we of het niet beter is om naar een specialist te gaan. Daar staat tegenover dat we onze zoon zoveel mogelijk doktoren en ziekenhuis-bezoek willen besparen. Wat is wijsheid?

Antwoord

Een krappe voorhuid is heel normaal tot minimaal het vijfde jaar. Maar als het probleem bij 11 jaar nog steeds bestaat, zoals bij uw zoon, doet zich inderdaad de vraag voor of er al dan niet actie ondernomen moet worden.

Wat u via via heeft gehoord, klopt gedeeltelijk. Een besnijdenis is inderdaad niet altijd nodig. Soms lost het probleem zich alsnog vanzelf op (tenzij er een littekentje op de voorhuid zit), en soms helpt een lichte cortico-steroïden crème wel eens.

Zodra er echter infecties gaan ontstaan, is het altijd goed om een besnijdenis te laten verrichten.

Het beste is om de kinderarts er eens naar te laten kijken, en hem of haar te laten beoordelen of een besnijdenis al dan niet nodig is.

Het is heel begrijpelijk dat u uw zoon vervelende dingen wilt besparen, maar soms is dat niet het beste voor zijn probleem. Geen enkele kinderarts zou u overigens adviseren een besnijdenis te laten verrichten als dat niet echt nodig is. Maar het uitstellen van een operatie die wel nodig is, is vaak vervelender dan even door de zure appel heen te bijten.

Lees ook: