28 september 2007 door Frea Kruisinga

Nauwe voorhuid bij 8 jaar - naar de dokter?

Mijn zoontje (8 jaar) krijgt zijn voorhuidje nog steeds niet naar achter geschoven. Dit wilde ik hem laten proberen om de hygiƫne te bevorderen tijdens het douchen. Een klein stukje lukt wel, maar helemaal naar achter schijnt pijn te doen.

Moet ik hiermee naar de huisarts?

Antwoord

Als uw zoontje klachten heeft van zijn vernauwde voorhuid, dan is dat zeker een reden om eens te overleggen met uw huisarts. Ik zal daar hieronder iets meer over vertellen.

Bij de geboorte zit de voorhuid vast aan de eikel. Daarna zal de voorhuid geleidelijk loskomen. Meestal gebeurt dat rond de leeftijd van 3 jaar en bij de meeste jongens is dat proces klaar rond de leeftijd van 5 jaar.

Maar bij sommige jongens blijft de voorhuid gedurende langere tijd gedeeltelijk vastzitten, soms tot in de tienerjaren.

Klachten bij een te nauwe voorhuid kunnen zijn:

  • moeilijk uitplassen, waarbij de voorhuid opbolt;
  • ontsteking van de voorhuid en de eikel (balanitis), doordat het gebied niet goed schoongemaakt kan worden.

Een vernauwde voorhuid is te behandelen met een operatie (zoals een besnijdenis) maar je kunt ook een behandeling met hormoonzalf proberen, waardoor een operatie soms voorkomen kan worden.

Wat uw zoontje in ieder geval niet moet doen, is geforceerd de voorhuid terug blijven trekken. Dan kan er namelijk littekenweefsel ontstaan, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Succes ermee!

Lees ook: