20 maart 2009 door Elise de Bree

Niet brabbelen - is dat erg? (10 mnd)

Mijn dochtertje is volgende week 10 maanden en brabbelt niet. Ze maakt wel geluid, maar dat is meer kraaien. Of er komt "ugh" of "ach" uit, of "e" of "a", maar niet echt brabbelen.

Ze heeft wel al dik 3 maanden vocht achter een oor en veel oorsmeer in het andere oor. Ook heeft ze in de wintermaanden wat gekwakkeld met verkoudheden maar geen oorontstekingen gehad.

Ze hoort wel goed want reageert wel op geluiden. En ik zou zweren dat ze vorige maand opeens "poes" zei, maar dat was één keer en het is daarna niet meer gebeurd.

Ik lees overal dat baby's met 6 maanden beginnen met brabbelen. Is het erg als mijn kind dat met bijna 10 maanden nog niet doet?

Antwoord

Gemiddeld beginnen kinderen tussen 5 en 8 maanden te brabbelen. Er is echter grote variatie in deze leeftijd en bovendien zijn er ook kindjes die helemaal nooit gebrabbeld hebben (waaronder een van mijn eigen kinderen).

Kortom: het gemiddelde is geen norm! Dat uw dochtertje niet brabbelt, is daarom niet zorgwekkend. Maar omdat u aangeeft dat ze vocht achter een oor heeft, oorsmeer aan het andere oor en veel verkouden is geweest, zou ik toch het gehoor laten controleren.

Variatiestadium

U vertelde dat uw dochter kraaiende geluidjes en andere korte klankjes maakt. Ze is dus wel degelijk bezig met haar spraakmotorische ontwikkeling.

Wat ze doet, lijkt op wat er in het zogenaamde 'variatiestadium' gebeurt (zie ook:
Nog niet brabbelen met 6 maanden, is dat normaal?). Deze fase, die begint rond de 12 à 14 weken, gaat vooraf aan de brabbelfase, die tussen de 5 en 8 maanden start. Het kan dus ook zijn dat uw dochter gewoon wat later naar de brabbelfase overgaat.

Niet brabbelen

Maar zoals gezegd kan het ook zo zijn dat uw dochter weinig of helemaal niet gaat brabbelen. Het is niet bekend waarom sommige kinderen dit minder of niet doen.

Een belangrijke functie van brabbelen is het oefenen van de spraakmotoriek (waarbij vooral de kaak en de tong een belangrijke rol spelen). Toch zijn er ook kinderen die nooit brabbelen en desondanks geen uitspraakproblemen hebben als ze beginnen met het uitspreken van woordjes. Bij deze kindjes start de 'receptieve woordenschatontwikkeling' (oftewel: het leren herkennen en onthouden van woorden) ook gewoon vanaf een maand of 10.

Er zijn dus verschillende leerstijlen. Sommige kinderen gaan meteen aan de slag met het imiteren en uitproberen van klanken, terwijl andere kinderen beginnen met goed kijken en luisteren.

Verminderd gehoor

Zoals gezegd kan ook een verminderd gehoor (door het vocht en de verkoudheden) de oorzaak zijn voor het niet brabbelen van uw dochter. Dat heeft dan verder niets te maken met de leerstijlen die ik noemde.

U vertelde dat uw dochter wel reageert op geluiden, dus misschien is er niets met haar gehoor aan de hand. Maar voor de zekerheid zou ik dat toch wel even laten controleren bij het consultatiebureau of een KNO-arts.