2 april 2010 door Fleur de Lorijn

Niet ingedaalde balletjes - is dat zorgelijk? (8 jr)

Onze zoon van 8 jaar oud heeft twee niet ingedaalde balletjes. Eén van de twee komt soms in zijn balzakje terecht, maar schiet toch iedere keer weer terug in zijn buik. Het andere is er nooit.

Moet ik mij hier zorgen over maken?

Hij is trouwens geboren met een lichte vorm van hypospadie. [Bij hypospadie zit het plasgaatje niet op de top van de eikel, maar in meer of minder mate opzij - red.]

Antwoord

Het balletje dat er wél is, maar niet altijd in de balzak zit, geeft over het algemeen geen probleem en heeft dus geen consequenties. Overigens moet het balletje zo rond de puberteit wel goed ingedaald zijn. Houd dat tegen die tijd dus goed in de gaten.

Het andere balletje is kennelijk niet goed te voelen. Is het balletje er ooit wél geweest, dan is dat niet zo'n probleem. Maar als het al vanaf de geboorte niet voelbaar is geweest, dan kan dat wel consequenties hebben voor de toekomst (qua vruchtbaarheid en eventuele kwaadaardigheid).

Soms zijn balletjes moeilijk te voelen. Het beste is om te voelen met een warme hand, in kleermakerszit, en dan een 'strijkbeweging' te maken met de linkerhand, vanuit de lies richting de balzak. Houd met de andere hand de balzak vast. Is het balletje op deze manier nog steeds niet voelbaar, dan lijkt het me verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan jullie zonodig doorverwijzen.

Tenslotte, wat uw vraag over een mogelijk verband met de hypospadie betreft: meestal is er geen verband maar het hangt wel af van de ernst van de hypospadie.