1 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

Nog steeds bilschuiven met 14 maanden - is dat zorgelijk?

Ik maak mij af en toe zorgen over de ontwikkeling van mijn dochtertje, nu 14 maanden oud. Ze kan alleen maar bilschuiven of over haar buik schuiven. Ze kan niet zelf van liggen naar zitten gaan, en ze kan niet kruipen.

Wat me verder ook opvalt, is dat haar beentjes heel vaak (als ze op haar rug ligt) als het ware openvallen, met gebogen knietjes.

Moet ik me zorgen maken of komt het allemaal vanzelf goed, eventueel wat later dan andere kinderen? Dat laatste ben ik wel gewend; mijn zoontje liep pas met 21 maanden.

Antwoord

Zo te zien is uw dochter inderdaad traag in haar ontwikkeling. Of er iets bijzonders aan de hand is of niet, kan ik vanaf deze afstand helaas niet beoordelen. Daarom denk ik dat het goed is om ernaar te laten kijken door een kinderarts. U kunt dit bespreken met uw huisarts.

Het kán een zogenaamd 'natuurlijk beloop' zijn, net als bij uw zoon, die ook pas bij 21 maanden liep. Maar dat is lastig te beoordelen als je iemand niet ziet.

Er moet in ieder geval objectief beoordeeld worden wat ze wel en nog niet kan, en ook of ze genoeg spierkracht heeft (om haar beentjes bij elkaar te houden en om van liggend naar zittend te komen). Hoe is het trouwens met haar spraakontwikkeling? Zegt ze al wat woordjes na? Ook dat zal de kinderarts bekijken.

Lees ook: