Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

9 november 2007 door Frea Kruisinga

Nu alweer de derde longontsteking - hoe voorkom ik de volgende? (6 jr)

Mijn zoon van 6 heeft nu voor de derde keer longontsteking. Wel met een paar jaar ertussen, maar toch. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Moet ik zijn longcapaciteit vergroten? En zo ja, hoe dan? Nu is hij aan de antibiotica en een pufje.

Antwoord

Om uw vraag te kunnen beantwoorden, moet ik eerst uitleggen waardoor een longontsteking veroorzaakt kan worden en hoe hij weer overgaat. Daaruit volgen dan vanzelf de adviezen.

Bacterieel of viraal

Een longontsteking kan worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën, maar ook door virussen. Over het algemeen zijn kinderen bij een bacteriële longontsteking zieker dan bij een virale longontsteking. Alleen wanneer de longontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, zal een antibioticum helpen. Antibiotica helpen immers niet tegen virussen. Soms is het echter niet goed mogelijk om onderscheid te maken tussen een bacterie en een virus. In dat geval wordt toch vaak een antibioticum voorgeschreven.

Om een longontsteking te krijgen, moet je in contact komen met een bacterie of een virus, wat vervolgens een ontsteking geeft van de luchtwegen. Vervolgens zorgt je natuurlijke afweer ervoor (eventueel geholpen door antibiotica, als er sprake is van een bacterie) dat de ziekmakende bacterie of het virus wordt opgeruimd, waardoor je geneest van je longontsteking.

Astma

Misschien is uw zoontje gevoelig voor longontsteking. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het slijmvlies in de luchtwegen niet in optimale conditie is, bijvoorbeeld door astma. Dan zullen bacteriën eerder de kans krijgen een longontsteking te veroorzaken.

U vertelde dat hij ook een pufje heeft. Wat voor pufje is dat? Als het een luchtwegverwijdend middel is, tegen brommen en piepen bij de longontsteking, dan kan dat betekenen dat hij aanleg heeft voor astma (met een bijkomende geringere longcapaciteit).

Als er daadwerkelijk sprake is van astma, dan is het belangrijk dat dat goed behandeld wordt. De volgende symptomen en omstandigheden kunnen op astma en duiden (en dus een reden zijn om er eens over te praten met uw huisarts):

  • als uw zoon allergisch is voor bepaalde dingen;
  • als er allergieën voorkomen in de familie;
  • als er astma voorkomt in de familie;
  • als uw zoon regelmatig last heeft van een piepende ademhaling;
  • als hij last heeft van nachtelijk hoesten.

Afweer

Behalve astma kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken zijn voor die terugkerende longontstekingen. Er kan bijvoorbeeld een probleem zijn met de afweer.

Meestal is de afweer niet de oorzaak, maar drie bacteriële longontstekingen achter elkaar waarvoor antibiotica nodig was, is toch wel een reden om eens een oriënterend onderzoek te laten doen naar zijn afweer. Zeker als hij tussendoor ook veel infecties in het KNO-gebied heeft gehad, zoals middenoorontstekingen.

Kortom: bespreek het nog eens met uw huisarts!