1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Onaangename macho-in-de-dop (8 jr.)

Mijn zoon van 8 vertoont alle kenmerken van een macho-in-de-dop. Twee aspecten daarvan baren me nogal zorgen. Ten eerste heeft hij een obsessieve belangstelling voor "bloot", wat op zichzelf niet dramatisch is, maar soms wel gênant. Bijvoorbeeld als ik boodschappen met hem doe, en hij meteen de Playboy-hoek van Albert Heijn induikt. Het tweede probleem vind ik ernstiger. Bij zijn macho-act hoort namelijk een extreem gebrek aan respect voor de grenzen van anderen, hetgeen onder andere tot heel vrouw-onvriendelijk gedrag leidt.

De zoon waar het om gaat is de middelste van drie jongens. De oudste (11) heeft dit gedrag nooit vertoond, en de jongste (4) is er gelukkig nog te jong voor.

Ik wil u hierover drie vragen voorleggen:

- waar komt dit opvallende gedrag vandaan? Mijn man is het type van de rustige huisvader, we wonen in een goede buurt (dus van de straat kan hij het ook niet hebben), we gaan naar de kerk, enz.

- ik zou er graag met mijn zoon over willen praten, maar is 8 jaar niet veel te jong om nu al over "vrouwvriendelijkheid" te beginnen?

- en tenslotte: ik zou graag willen dat dit gedrag stopt, of in ieder geval minder wordt. Hoe pak je dat aan?

Antwoord

Jongens van 8 kunnen zich soms al heel macho gedragen. Vaak komt dat omdat ze denken dat dat stoer is, ook al heeft zijn oudere broer en zijn vader niets van dat gedrag. Maar er zijn natuurlijk vele voorbeelden voor een kind van acht. Denk maar eens aan de t.v. Of misschien op school. Een voorbeeld van zo'n macho kan net zijn aandacht hebben getrokken en hij wil graag zo zijn. Zonder echter op zijn leeftijd te weten wat zijn gedrag voor effect heeft.

Interesse in bloot

Zijn interesse in blote plaatjes is niet ongebruikelijk op zijn leeftijd, en wordt naar alle waarschijnlijk ook wel weer minder als zijn nieuwsgierigheid bevredigd is. Hij wil duidelijk weten hoe vrouwen er bloot uitzien (en dat is ook wel begrijpelijk). Verder zal zijn interesse waarschijnlijk nog niet gaan.

Respect kun je leren

Over het andere aspect van zijn macho-houding, het vrouw-onvriendelijke gedrag, daar kunt u hem wel degelijk nu al op deze leeftijd op aanspreken. Ik weet niet goed wat voor vrouw-onvriendelijke gedrag hij vertoont, maar als hij het bijvoorbeeld heeft over dat meisjes stom zijn of iets niet kunnen, dan kunt u daar met hem over praten. Dit heeft alles te maken met respect hebben. En dat is iets wat kinderen al jong kunnen leren.

Respect voor de ander kan ook gaan over vriendjes, klasgenoten, mensen uit een ander land, met een andere culturele achtergrond, of met een andere seksuele voorkeur. Daar zult u zelf ook heel duidelijk een voorbeeld in moeten zijn en geven. Dus niet zeggen dat homo's gewone aardige mensen zijn zoals jij en ik en dan vervolgens 's avonds voor de tv zitten lachen bij een serie als 'de vlaamse pot' (die over een homoseksueel stel gaat). Kinderen zijn nooit te jong om respect aan te leren, dus ook voor vrouwen en meisjes.

Automatisch tegengas

Tenslotte denk ik dat het feit dat u zich zorgen maakt, plus de houding die daarbij hoort, vanzelf al voor tegengas zorgt. U vormt geen gezin waarin zijn gedrag wordt gestimuleerd of goedgekeurd, waardoor hij ziet dat mannen en jongens ook anders kunnen zijn.