8 april 2005 door Merit Tabbers

Onze dochter heeft last van obstipatie en niets helpt. Wat moeten we doen? (15 mnd)

Onze dochter Dagmar van 15 maanden heeft veel last van obstipatie. Al wekenlang heeft ze moeite met poepen, wat haar ook zichtbaar pijn doet.

Volgens de huisarts en de consultatiebureau-arts moet ze vooral veel drinken, wat ze echter vertikt. Dagelijks haalt ze vaak maar nét de benodigde 500 cc aan vocht. Laxeermiddelen via de huisarts respectievelijk de apotheek helpen ook niet echt, of soms maar even...

Mijn vragen:

  • hoe krijgen we haar ertoe om meer te drinken?
  • wat kunnen we haar geven zodat er weer een normale stoelgang op gang komt?
  • wat laxeert er eigenlijk en wat werkt juist averechts?

Antwoord

Obstipatie kan echt heel vervelend zijn, dat blijkt. Ik denk dat de normale aanpak (veel vocht en veel vezels) bij uw dochter onvoldoende is om haar te helpen. En ja, als ze dan ook niet genoeg wil drinken... Lastig!

Ik weet niet welke laxeermiddelen de huisarts heeft voorgeschreven, maar ik denk lactulose. Dit helpt echter niet voor iedereen. Misschien kunt u de huisarts daarom vragen om movicolon voor te schrijven: 1 maal daags 1 zakje. Dit mag je in alles oplossen, als uw dochter het maar elke dag inneemt. Krijgt ze veel diarree, dan bouwt u de hoeveelheid af naar bijvoorbeeld een half zakje.

Net als lactulose is ook movicolon een onschuldig middel, wat je met een gerust hart kunt gebruiken. Het zorgt ervoor dat de ontlasting dunner wordt. Dat is ook nuttig om de pijn bij het poepen te verminderen.

Juist door die pijnlijke ervaring gaan kinderen helemaal de poep ophouden en kom je in een vicieuze cirkel terecht, die eigenlijk alleen met medicatie doorbroken kan worden. Vandaar dat ik in dit geval verder niet inga op laxerende of juist niet laxerende voedingsmiddelen en ook niet op de vraag hoe je je kind wat meer kunt laten drinken. Dat lijkt me een gepasseerd station.

Eventueel kunt u uw huisarts vragen of hij u een keer doorverwijst naar een kindergastro-enteroloog.

Lees ook: