18 april 2003 door Sanderijn van der Doef

Onze zoon (20) heeft een relatie met een oudere man. Wat moeten we daarmee?

Onze oudste zoon (20) heeft ons op zijn 16e verteld dat hij homoseksueel is. Kort daarop volgde een relatie met een 18-jarige jongen. De homoseksualiteit van onze zoon was wel even wennen (voor hem en voor ons) maar heeft ons verder nooit dwars gezeten.

Gedurende vier jaar heeft mijn zoon een relatie gehad met die eerste jongen, maar uiteindelijk is het toch uitgegaan. Dat is ongeveer twee maanden geleden gebeurd.

Nu gaat hij goed om met een man van 35. Hij zegt dat er (nog) geen sprake is van verliefdheid, maar dat ze elkaar wel erg leuk vinden. We hebben deze man één keer gezien en hij heeft toen een positieve indruk bij ons achtergelaten.

Mijn vraag is: hoe moeten mijn man en ik hiermee omgaan? Onze zoon is 20. We kunnen hem deze relatie dus niet verbieden. Op zich willen we dit ook niet, maar toch knaagt er wat. Het leeftijdsverschil is toch wel erg groot.

Antwoord

Uw zoon weet al enkele jaren dat hij homoseksueel is en heeft zelfs al een relatie van vier jaar achter de rug. Zo te zien heeft hij dus weinig problemen (meer) met zijn homoseksualiteit. En dat is iets wat menig leeftijdgenoot in dezelfde situatie niet kan zeggen.

Het feit dat hij nu aan het begin staat van een relatie met een veel ouder iemand, baart u als ouder zorgen, maar hoeft echt niet verontrustend te zijn. Voor hem is het een manier om zijn gevoelens uit te testen.

Ik denk zelfs dat u in een zeer gelukkige situatie verkeert, omdat uw zoon zijn vrienden gewoon aan u voorstelt en er blijk van geeft u volledig te vertrouwen. Wees daar dankbaar voor, want er zijn heel wat homoseksuele jongeren die dit niet durven te delen met hun ouders.

Kortom: gun hem zijn geluk, en ondersteun zijn keuze. Dat is de beste manier om zijn vertrouwen in u te bevestigen.

En tenslotte: hij is al 20 en heeft recht op een eigen leven. Ook op relationeel en seksueel gebied.

Als u overigens contact wil leggen met andere ouders van homoseksuele kinderen, dan kunt u dat het beste doen via het COC (de federatie van Nederlandse verenigingen tot integratie van homoseksualiteit). Het COC heeft diverse regionale afdelingen, dus kijk even wat er beschikbaar is bij u in de buurt. Zie verder: www.coc.nl.