12 maart 2004 door Sanderijn van der Doef

Onze zoon dwingt meisjes hun geslachtsdelen te tonen. Wat kunnen we daaraan doen? (6 jr)

Onze zoon van 6 heeft een drang om meisjes hun geslachtsdeel te zien, met de vraag: "Mag ik je plasser zien?". Vaak zeggen ze "Nee", maar hij is een volhouder en dan doen ze het toch.

Vervolgens komen er overspannen ouders naar ons toe met het verhaal dat ze het niet normaal vinden en zo.

Wij willen graag weten wat we hieraan kunnen doen, want het is allemaal niet leuk meer. Sommige ouders zeggen: "Ga hulp zoeken".

P.S. Hij is kind alleen. Heeft dat er misschien iets mee te maken?

Antwoord

Op zich is het volkomen normaal dat een kind van 6 belangstelling heeft voor de geslachtsdelen van andere kinderen. Alleen kan dat sociaal tot de nodige problemen te leiden.

Zeker omdat uw zoon enig kind is, heeft hij weinig vergelijkingsmateriaal. Dus reken maar dat hij dan nieuwsgierig is naar hoe andere kinderen eruit zien onder hun kleren. Hebben die ook een piemel, of misschien wat anders?

Geen leuke vraag

Blijkbaar is hij tot de ontdekking gekomen dat meisjes er toch wel anders uitzien tussen hun benen dan hijzelf. Het is dus logisch dat hij dat eens goed wil onderzoeken.

Maar ja, zo logisch als het voor hem is, zo anders is het voor de ouders van de meisjes aan wie hij zijn vraag stelt. Bovendien vinden veel meisjes het zelf ook geen leuke vraag.

U zegt nu wel zo aardig "Hij is een volhouder", maar andere ouders kunnen het gedrag van uw zoon interpreteren als "dwingen", en dan is het al snel niet meer zo aardig.

Heel duidelijk

U moet uw zoon dus uitleggen dat het begrijpelijk is dat hij zo nieuwsgierig is naar de verborgen heiligdommen van de andere sekse, maar dat niet iedereen dat een leuke vraag vindt. In onze maatschappij hebben we nu eenmaal een regel dat mensen dit niet zomaar vragen aan elkaar.

Hij mag dit dus niet meer vragen aan een meisje. Daarin zult u heel duidelijk moeten zijn.

Leesbare voorlichtingsboekjes

Om toch iets te doen met zijn nieuwsgierigheid, kunt u zeggen dat u samen met hem eens een boekje gaat bekijken waarin wordt uitgelegd hoe jongens en meisjes eruit zien. Dit soort aardige en leesbare voorlichtingsboekjes zijn er te kust en te keur. Waarschijnlijk zal uw zoon er gretig in kijken en het leuk vinden om er samen met u in te lezen.

Ga eens naar een kinderboekwinkel om te kijken wat er te koop is op dit gebied, of kies een leuk boek uit de boekenlijst van Ouders Online.