17 april 2009 door Frea Kruisinga

Onze zoon van 4 heeft roodvonk. Kan de baby (11 mnd) het ook krijgen?

Onze zoon van 4 jaar heeft roodvonk. Is dat voor onze andere zoon van 11 maanden besmettelijk?

Antwoord

Roodvonk is een reactie op een stofje dat geproduceerd wordt door een bacterie, de groep A streptokok. Het begint met koorts, hoofdpijn, keelpijn. Na ongeveer 1 tot 5 dagen ontstaan er kleine rode vlekjes die aanvoelen als schuurpapier. Ze zitten in de nek, op de borst, bij de oksels, op de ellebogen en in de liezen. De vlekjes kunnen zich verder uitbreiden over het hele lichaam. Hierbij valt op dat het gebied rond de mond bleek is (het zogenaamde 'narcosekapje'). De tong ziet er ook rood uit (de zogenaamde 'frambozentong').

De hele aandoening duurt enkele dagen tot een week. Na het verdwijnen van de huiduitslag vervellen vooral de handpalmen, de vingers, de voetzolen en de tenen. De leeftijd waarop roodvonk vooral optreedt, is tussen 4 en 12 jaar.

Besmetting vindt plaats via kleine druppeltjes die via hoesten, niezen of praten in de lucht komen. Iemand met roodvonk is al besmettelijk vóór de eerste ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid duurt voort tot ongeveer 3 weken na het optreden van de eerste verschijnselen (nadat de vervellingen voorbij zijn).

Wanneer een patiënt antibiotica krijgt, is hij niet meer besmettelijk na 2 dagen.

Waarschijnlijk is uw 11 maanden oude zoontje inmiddels al besmet. Dat hoeft echter niet te betekenen dat hij ook ziek wordt. Er lopen veel mensen rond die de bacterie bij zich dragen zonder ziek te worden.

En bovendien: op zijn leeftijd treden de keelinfectie en de roodvonk meestal niet op. Op deze leeftijd beperkt een infectie met de groep A streptokok zich meestal tot een luchtweginfectie met forse neusverkoudheid, koorts, prikkelbaarheid, slecht eten en zwelling van de lymfeklieren.

Lees ook: