1 februari 2008 door Justine Pardoen

Op welke leeftijd kan een kind achter de PC?

Wat is een "goede" leeftijd om onze dochter van 3½ jaar kennis te laten maken met een Windows PC?

Ik zie bij jullie op de site allerlei software voor kinderen vanaf 2 jaar, maar als ICT-vader vraag ik mij af of dat niet te vroeg is. Ze kunnen hun hele leven nog achter de computer zitten. Waarschijnlijk wordt dat als ze volwassen is ook van haar verwacht, maar mogen ze nu niet gewoon hun fantasie de vrije loop laten met poppen, klei, blokken, puzzels, tekenen, en schilderen?

Ze speelt overigens soms al wel met een kinder-spelcomputer (woordjes, cijfers, symbolen, geluiden). En wat doet dat met hun gezondheid (ogen, rug, concentratie)?

Als ze straks met 4 jaar naar de basisschool gaat, komt ze ook met computers in aanraking. Mijn persoonlijke mening is dat dit gerust tot 6 jaar uitgesteld mag worden, maar ik heb daar discussie over met mijn vrouw. Graag zou ik jullie deskundige oordeel en ervaringen daarover horen.

Antwoord

U stelde een belangrijke vraag. Moet je een kind van ruim 3 jaar al laten kennismaken met een Windows-PC of kun je daar beter nog even mee wachten? U en uw vrouw zijn het er niet over eens. U denkt dat 6 jaar vroeg genoeg is, en uw vrouw vindt het niet nodig om zo lang te wachten. Wie heeft er nu gelijk?

Ouderlijke dilemma's

Waarschijnlijk zult u wel vaker van mening verschillen als het over dit soort dingen gaat. Moet je haar al op zwemles doen met 5 jaar, of kun je beter nog een jaartje wachten? Hoe oud moet ze zijn om alleen naar school te fietsen? Wanneer mag ze haar vriendinnen naar de disco en hoe laat moet ze dan thuis zijn? Kortom: welkom in de wereld van de ouderlijke dilemma's...

Daarmee wil ik uw vraag niet bagatelliseren. Het was alleen maar om aan te geven dat er geen 'deskundige' antwoorden bestaan die u verlossen van de last om zelf keuzes te maken. Niemand anders weet beter wat het beste is voor uw kind dan uzelf en uw partner. En daar moet je met z'n tweeën over praten, net zo lang tot je er met z'n tweeën uit bent.

Het ideale moment

Bestaat er dan écht geen ideaal moment voor het leren van dingen? Soms wel, soms niet. Meestal ga je mee met je kind. Een kind dat honger heeft, geef je te eten. Een kind dat aangeeft dat het wil leren zwemmen, breng je naar zwemles. Soms wil een kind iets wat het moet leren, niet uit zichzelf leren. Maar dan begin je er niet eerder mee dan dat nodig is (zoals leren lezen). En ook dat is eigenlijk altijd vroeg genoeg.

Mijn eigen standpunt is dat we kinderen tegenwoordig steeds vroeger confronteren met zaken waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn. Dat kan veel stress voor ze opleveren, ook al zie je dat niet altijd. Ik heb daar al eerder over geschreven:

Computer-gebruik

Terug naar het onderwerp. Wie heeft er nu gelijk, u of uw vrouw? Antwoord: allebei.

  • U heeft zelf gelijk omdat kinderen geen ernstige achterstanden oplopen als ze tot hun 6e jaar geen media gebruiken (PC, radio, tv, cd, dvd, etc.)
  • Uw vrouw heeft ook gelijk, omdat het in principe niet schadelijk is om te computeren, tv te kijken, cd's te beluisteren, enzovoorts.

Overigens is het wel de vraag of uw standpunt lang houdbaar is, aangezien uw dochter ook bij andere kinderen zal gaan spelen. Zou ze daar dan niet mogen computeren van u? Maar dit terzijde.

Bewust kiezen

Ik zei dat PC-gebruik in principe niet schadelijk is, maar dan moet er natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Bijvoorbeeld dat u goede software uitkiest, die geschikt is voor haar leeftijd. Ikzelf vind de cd-rom's van Lannoo heel geschikt.

Voor surfen op het web kunt u een kinderbrowser gebruiken. Bijvoorbeeld de gratis MyBee.

Verder moet u natuurlijk de tijd in de gaten houden. Voor kinderen van 3 jaar raden wij aan: niet meer dan een kwartiertje. Of misschien iets meer, als ze een spelletje wil uitspelen. Uiterlijk een half uur. Net als bij de tv is het belangrijk om in ieder geval duidelijk te maken dat er grenzen zijn.

Gezondheid

Voor uw dochters gezondheid (oogklachten, rugklachten, RSI, etc.) hoeft u niet bang te zijn, mits u tijd beperkt houdt. Een kwartiertje of uiterlijk een half uur per dag is echt geen probleem.

Een tip tot slot: in het begin kan een kindermuisje handig zijn. Ikzelf laat kleine kinderen altijd een laptop-muis gebruiken.