Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Op welke leeftijd stellen kinderen 'waarom'-vragen?

Rond welke leeftijd beginnen kinderen normaliter met de bekende 'waarom'-vragen? Mijn zoon is op 3 maanden na 4 jaar oud en sinds een paar dagen worden wij overstelpt met vragen als: waarom is het koud buiten? Waarom valt er regen uit de lucht? Heeft iedereen bloed? Waarom moet ik eten? Is pappa ook een mens? Waarom heb ik botten? Heeft iedereen die? Wat gebeurt er als ze breken? Etcetera.

Gelukkig zijn het allemaal vragen die vrij gemakkelijk te beantwoorden zijn, maar toch... Ik voel mij enigzins overvallen want eigenlijk had ik verwacht dat deze vragen zo rond zijn 6e jaar zouden beginnen. Vandaar dus mijn vraag... is hij zo vroeg of zat ik er gewoon naast?

Antwoord

Ik ben geen expert op het gebied van de taalontwikkeling, onze taaldeskundige Maaike Verrips zou deze vraag uitgebreider kunnen beantwoorden.

De meeste kinderen beginnen zo rond de drie jaar met het stellen van 'waarom-vragen'. Het kind is nieuwsgierig en wil weten en begrijpen. Door middel van 'waarom-vragen' breidt het kind zijn kennis van en begrip over de wereld om hem heen uit door het gebruik van de taal. Hij gebruikt taal in plaats van te doen, zoals aanraken, bewegen, ruiken, proeven, etc.

Het stellen van vragen is een soort mijlpaal in de taalontwikkeling van het kind. Zoals u al schrijft stelt uw zoon niet alleen 'waarom-vragen' maar ook vraagzinnen met 'wat', en waarschijnlijk ook met 'wie' en 'waar'. Het zijn ingewikkelde vraagzinnen voor een kind, want 'wie', 'wat', 'waar' en 'waarom' hebben allemaal betrekking op een ander deel van de vraagzin. 'Wat' heeft betrekking op het gezegde, 'wie' heeft betrekking op het onderwerp en 'waar' op de plaatsbepaling.

Door het steeds stellen van deze vragen leert het kind om verbanden te leggen. Een 'waarom-vraag' is de moelijkste vraagzin voor een kind, want 'waarom' heeft betrekking op het doel en is een redeneerverband. Door de antwoorden van de volwassenen, komt het kind erachter wat je met zo'n 'waarom-vraag' wel en niet te weten kan komen.

Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen. U moet de vragen niet uitgebreid of ingewikkeld uitleggen, maar concreet en het antwoord kort houden. Als u het antwoord niet weet, kunt u dat ook gewoon zeggen. Soms kunt u met een boekje iets vertellen of uitleggen over de inhoud van de vraag. Het leuke van deze vragen van kinderen is dat het soms hele filosofische vragen zijn, waar je als ouder weer door aan het denken gezet wordt door je eigen kleine kind.