Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 juni 2006 door Merit Tabbers

Opeens geen ontlasting meer, en erg weinig aangekomen. Wat moet ik doen? (8 wkn)

Mijn dochtertje van 8 weken krijgt volledige borstvoeding en heeft al een week geen ontlasting gehad. Ze had altijd 3 tot 4 keer per dag een vieze luier. Als ze een windje laat, stinkt het enorm. Bovendien was ze de afgelopen week maar 15 gram aangekomen, terwijl ze daarvóór goed groeide.

Moet ik me zorgen maken? En is er iets wat ik kan doen om haar te laten poepen?

Antwoord

De frequentie waarmee kinderen poepen, varieert enorm. Op zich is een week niet poepen ook geen bijzonderheid. Wat je vaak ziet, is dat het poeppatroon verandert als er iets veranderd is aan de voeding. Maar bij uw dochter is dat niet het geval; zij krijgt nog steeds volledige borstvoeding.

In zo'n geval moet je altijd kijken of het verder goed gaat:

  • heeft ze destijds binnen 24-48 uur na de geboorte gepoept?
  • heeft ze op dit moment misschien een virusinfectie (zoals een verkoudheid)? Daardoor kan de poep-frequentie namelijk ook veranderen;
  • drinkt ze voldoende uit de borst, voor zover u weet?
  • plast ze goed?

Een gewichtstoename van 15 gram in één week is inderdaad niet veel, maar dat kan komen doordat ze toch onvoldoende binnenkrijgt. Bij twijfel zou u haar een keertje voor en na de borstvoeding kunnen wegen op het consultatiebureau. Het verschil in gewicht is dan datgene wat ze gedronken heeft.

Als u naar aanleiding van de bovengenoemde punten niets bijzonders ziet, en als er verder ook geen klachten zijn, dan hoeft u zich in principe geen zorgen te maken. Als ik u was zou ik dan even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt.

Het zou overigens kunnen zijn dat ze wat geobstipeerd (verstopt) is. Probeer daarom 3x per dag een theelepel maïsolie en geef zo nodig meer, als dat onvoldoende helpt. Bij twijfel moet u natuurlijk even naar de huisarts gaan. Succes ermee!

Lees ook: