Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 september 2001 door Diederik Bosman

Opeens gezwollen gewrichten (14)

Mijn dochter van 14 jaar heeft ineens gezwollen vinger- en teen-gewrichten. De gewrichten zijn rood, warm en gezwollen, en ze kan ze bijna niet bewegen.

Verder klaagt ze over "jeukende pijn". De klachten heeft ze ook op de knieƫn en de enkels. Daarnaast is er sprake van uitslag: rode jeukende bultjes.

Wat kan dit zijn?

Antwoord

Als gewrichten rood, warm en gezwollen zijn, wijst dat op een ontsteking. Het feit dat er meerdere gewrichten bij betrokken zijn en deze verspreid zijn over het hele lichaam, maakt mij als kinderarts altijd een beetje ongerust. Dit heet Poliarthritis en kan bij een aantal ziekten voorkomen. Een daarvan is jeugd-reuma.

Ook kan het een zogenaamde reactieve Arthritis zijn. Dat is een ontstekingsreactie in de gewrichten terwijl de ontsteking of de infectie elders in het lichaam plaatsvindt.

Tenslotte kan het een allergische reactie zijn.

Met gewrichten die rood, warm en gezwollen zijn, moet je in iedere geval voorzichtig zijn. Mijn advies is dan ook om naar de huisarts of een kinderarts te gaan en daar niet te lang mee te wachten. Want als het echt iets is, kunnen de gewrichten behoorlijk beschadigd worden.

Lees ook: