Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 september 2005 door Merit Tabbers

Opgezette kliertjes - hoe lang moet je dat aanzien? (6 jr)

Mijn dochter van 6 jaar heeft sinds ruim twee maanden een klein opgezet kliertje in de lies. Het is sindsdien niet veranderd. Ze is verder gezond. Inmiddels ben ik bij de huisarts geweest, die een bloedonderzoek heeft laten doen. De uitslag was goed, behoudens een iets verhoogd aantal leucocyten (12). Tijdens het bloedonderzoek was ze iets verkouden.

Zijn advies was om het onderzoek te herhalen. Dat moet ik nog laten doen. Zelf twijfelde hij ook een beetje, omdat het een klein kliertje is en ze verder geen andere klachten heeft.

Mijn vraag is: hoe lang moet je dit moet aanzien? En: hebben opgezette kliertjes altijd een oorzaak?

Antwoord

Opgezette lymfeklieren komen zeer frequent voor. Vaak is een virale infectie hiervan de oorzaak.

Lymfeklieren maken deel uit van ons afweersysteem. De belangrijkste plaatsen waar ze zich bevinden, zijn: in de liezen, de oksels, de hals en de darmwand. Ze zwellen op als er veel activiteit in de klier is, zoals bij een infectie. In de lymfeklieren worden bijvoorbeeld ongewenste stoffen onschadelijk gemaakt. Dus dat is een nuttige functie!

Dit soort kliertjes kunnen wékenlang opgezet blijven, zeker als je toevallig twee virusinfecties achter elkaar hebt opgelopen.

Bij kinderen kun je rustig afwachten, als voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • als het kind zich verder goed voelt;
  • als de klier niet groter wordt;
  • en als de klier niet zeer vast of hard aanvoelt.

Bij twijfel moet je de huisarts de klier laten beoordelen.

Dan nog even over uw dochter. Ze was verkouden en de witte bloedcellen (leucocyten) waren marginaal verhoogd. Beide verschijnselen passen goed bij een virus. Mogelijk dat ze meerdere virale infecties achter elkaar heeft gehad.

Als ze verder geen klachten heeft, zou ik gewoon maar even afwachten.