10 december 2010 door Fleur de Lorijn

Oppas met koortslip. Moeten we een andere oppas nemen? (15 mnd)

Onze oppas heeft soms een koortslip maar dan let ze wel op dat onze dochter van 15 maanden het niet krijgt. Ze knuffelt niet en geeft geen zoentjes. Iedere maandag past ze op.

Maar kan het ook besmettelijk zijn als ze géén koortslip heeft, en dan kusjes geeft? Kan onze oppas het dan toch overdragen?

Moet ik nu op zoek gaan naar een andere oppas? Ik zit in grote twijfel. Help!

Antwoord

Nee hoor, u hoeft uw oppas niet te vervangen door iemand anders. Ten eerste is ze niet voortdurend besmettelijk (alleen als ze blaasjes en korstjes heeft), en ten tweede is uw kind geen pasgeborene meer, waardoor de risico's sowieso al wat minder zijn.

Het virus dat een koortslip veroorzaakt, is aanwezig in de blaasjes en de verse korstjes, en kan door zoenen en knuffelen worden overgebracht.

Uw oppas is dus alleen besmettelijk op het moment dat ze blaasjes of korstjes heeft. In dat geval is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn met knuffelen en kussen, vooral bij pasgeboren baby's. Maar als er geen blaasjes of korstjes zijn, is er geen reden tot zorg.

Uw dochter is al 15 maanden oud, en dus geen pasgeborene meer. Pasgeboren kindjes hebben het grootste risico op ernstige complicaties, zoals hersenontsteking of hersenvliesontsteking.

Nog even ter herinnering: een koortslip is een virus-infectie (herpes simplex virus) van de huid op of nabij de lippen. De klachten beginnen doorgaans met plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan er kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.

Lees ook: