1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Oudste (3) zit aan piemel van broertje (2). Is dat bezwaarlijk?

Wij hebben twee zoontjes van 3 en 2 jaar oud. De oudste zit de laatste tijd steeds vaker aan de piemel van zijn broertje. In hoeverre moeten wij hem zijn gang laten gaan (zijn broertje vindt het niet erg) en wanneer moeten wij er wat van gaan zeggen? Hij trekt eraan, hij wil de piemel proeven etc. Zelf zijn we erg open, maar we vinden het heel moeilijk om in te schatten wat nu wel en niet kan.

Antwoord

De behoefte van uw oudste kind is iets wat heel veel kinderen van die leeftijd hebben. Op zich is het helemaal niet erg wat hij doet, zolang zijn kleine broetje het ook maar niet erg vindt. Er mag geen sprake zijn van dwang of pijn. Dus niet hard trekken of bijten. Gebeurt dat wel, dan moet u streng ingrijpen. Ook zodra u merkt dat uw jongste kind er genoeg van heeft.

Het is iets wat op een gegeven moment vanzelf overgaat. Maar als u er zelf genoeg van krijgt, is er niets op tegen om uw oudste dan te laten stoppen, bijvoorbeeld door hem een ander spelletje aan te bieden of door uw jongste aan te kleden.