Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Overdreven om 'ervoor te gaan zitten'? (7 en 9jr)

Ik heb twee zoons van 9 en 7 jaar. Voor mijn gevoel heb ik nauwelijks iets gedaan aan seksuele voorlichting. Ze vragen er echter ook niet om, maar ik vraag mij af of ik moet beginnen om ze iets te vertellen of dat ik moet wachten op hun vragen.

Het is zo dat er bij mij thuis ook nauwelijks over werd gesproken en dat vind ik wel jammer. Maar het lijkt of de geschiedenis zich herhaalt. Ik vind het echter ook overdreven om er eens voor te gaan zitten om een en ander uit de doeken te doen.

Graag uw mening hierover. Alvast bedankt.

Antwoord

Eigenlijk kun je al bij een heel jonge leeftijd beginnen met seksuele voorlichting. Vanaf een jaar of drie kunnen kinderen al informatie (in kleine stukjes, op een eenvoudige manier verteld) krijgen over bijvoorbeeld de voortplanting. Maar de seksuele opvoeding gaat over veel meer dan alleen maar die voortplanting: het gaat ook over kinderen leren omgaan met seksuele gevoelens en met seksueel gedrag, zowel bij zichzelf als bij een ander. En het gaat ook over relaties: dus kinderen leren omgaan met elkaar.

Nog niets verteld: niet erg

Kortom, kinderen leren dat seksualiteit een gewoon onderdeel is van ieders leven. En met deze seksuele opvoeding begin je al vanaf de geboorte van een kind. Als je kinderen 7 en 9 zijn en je hebt hun nog niets verteld over de voortplanting, is dat niet zo erg. Sommige kinderen vragen daar niet naar, of hebben echt nog geen interesse. Als je kinderen maar wel het het idee hebben dat seks een onderwerp is dat gewoon besproken kan worden. Daar hoef je niet speciaal voor te gaan zitten.

Zo nu en dan een vraag

Je kunt bijvoorbeeld zo nu en dan eens een vraag stellen aan ze, bijvoorbeeld naar aanleiding van iets wat ze zeggen, of iets wat ze zien op de tv. Afhankelijk van hun antwoord kun je dat zelf uitbreiden of aanvullen voor ze. Het kan best dat ze al wat weten via andere bronnen. Dan is het goed om te vragen of die informatie wel juist is.

Geen eenmalig gesprek

Probeer er niet een eenmalig, apart gesprek van te maken, maar laat het zo nu en dan eens kort aan bod komen.