11 mei 2007 door Frea Kruisinga

Overstrekken, gillen en kreunen door premature geboorte? (7 wkn)

Onze dochter is nu 7 weken oud, waarvan 3 weken thuis (9 weken te vroeg geboren). Ze heeft extreem veel last van overstrekken. Ook is ze een zeer onrustige slaper. In haar slaap huilt, kreunt en gilt ze steeds, met overstrekken. Ze loopt helemaal rood en paars aan op die momenten.

Elke keer gaan we kijken als ze het op een gillen zet, maar dan slaapt ze gewoon.

Van de 3 uur die ze slaapt tussen elke voeding, huilt, kreunt en gilt ze zeker 2 uur met tussenpauze's van ongeveer 5 minuten.

We hebben geen idee hoe we hiermee om moeten gaan. Volgens het consultatiebureau hoort dit gewoon bij prematuur geboren kindjes. Ze zouden er wel overheen groeien. Ik vind dat gegil en gekreun en het overstrekken echter toch iets te extreem om het daarbij te laten.

Antwoord

Te vroeg geboren kinderen kunnen inderdaad wat onrustiger zijn dan op tijd geboren kinderen. Ik denk echter niet dat het goed is om dan meteen maar alle onrust, het huilen, het kreunen en het overstrekken daaraan te wijten.

Wat zou er dan wél aan de hand kunnen zijn? Bijvoorbeeld: gastro-oesofageale reflux (waarbij er maagzuur vanuit de maag omhoog komt in de slokdarm, wat pijnlijk kan zijn), of buikkrampen, of obstipatie. Of nog iets anders natuurlijk, maar dit zou dan het meest waarschijnlijk zijn.

Ik raad u aan om de problemen van uw dochtertje eens met haar kinderarts of anders de huisarts te bespreken en te vragen of het nodig is om hier verder onderzoek naar te doen.

Lees ook: