Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

26 oktober 2001 door Sanderijn van der Doef

Piemelen in de bosjes (4) - moet dat bestraft worden?

Ik heb een zoontje van 4 jaar. Laatst kwam hij thuis met het verhaal "We hebben gepiemeld". Ik vroeg wat piemelen was en kreeg te horen dat hij met een paar andere vriendjes in de bosjes met zijn penis tegen de penis van zijn vriendje aan het wrijven was geweest.

s' Avonds vroeg hij onder de douche of ik ook met hem wilde piemelen. Ik schrok daar wel een beetje van maar heb achteloos gezegd, zonder kwaad te worden, dat papa's dat niet doen en dat hij dat ook niet meer moet doen met zijn vriendjes.

Maar laatst liep ik hem te zoeken voor het eten en ik zag dat hij weer bezig was met zijn vriendjes. Wat moet ik hieraan doen? Moet ik hem streng straffen en voorlopig niet meer naar buiten laten gaan?

Antwoord

U hebt prima gereageerd op de vraag van uw zoontje of hij ook met u mocht 'piemelen'. "Nee; papa's doen dat niet met hun kind" - daarmee maakte u kort maar krachtig duidelijk wat de regels van deze maatschappij (en uw eigen regels) zijn. Deze regel wordt bij uw kind bevestigd door uw gedrag.

Het hoort bij de leeftijd

Het andere advies wat u uw kind gaf, namelijk dat hij dat met de andere kinderen ook niet meer moest doen, is voor een kind wat moeilijker te begrijpen. Zo'n regel wordt namelijk tegengesproken door het gedrag van de vriendjes: die doen het nog steeds en willen dat ook. Bovendien wil uw kind het eigenlijk ook, want het is allemaal best spannend.

Het hoort ook een beetje bij de leeftijd (4) om dit soort spannende lichamelijke experimenten te doen. Kinderen zijn op die leeftijd erg bezig hun gevoelens te ontdekken.

Adviezen en tips

U kunt er het beste niet te veel aandacht aan schenken; het gaat binnen afzienbare tijd weer over. Zeg uw kind wel dat het een ander kind geen pijn mag doen of dwingen.

Mocht het voor u toch te ver gaan om kinderen dit soort spelletjes te laten doen: bestraf ze dan niet, en wees ook niet boos. Ze doen namelijk niets fout of verkeerd. In plaats van straffen of boos worden kunt u ze het beste afleiden met een aantrekkelijk aanbod: "Wie heeft er zin om verstoppertje te spelen?" (of: video te kijken, of voor te lezen, of limonade te drinken, of iets anders waar ze geen nee tegen kunnen zeggen). Ook kunt u op een rustige toon uitleggen dat u liever heeft dat ze een ander spelletje gaan spelen met elkaar.