Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

3 februari 2006 door Merit Tabbers

Pinda-allergie: mag je bij baby's een EpiPen gebruiken? (10 mnd)

Mijn zoon is 10 maanden en heeft een pinda-allergie met anafylaxie. Hij weegt 11 kg en is 78 cm. Is er voor hem al een epi-pen beschikbaar, of is hij daar nog te klein voor? En hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk?

Antwoord

Of uw kind in aanmerking komt voor zo'n pen kan ik helaas niet zeggen, omdat ik niet weet niet hoe hij precies reageert op pinda's. U kunt dit het beste voorleggen aan de behandelend arts. Maar los daarvan: het gebruik van de EpiPen is niet aan leeftijd gebonden. Hieronder zal ik iets meer vertellen over de aandoening en de EpiPen.

Anafylaxie is een algemene allergische reactie op een stof waarmee het lichaam vroeger in aanraking is geweest, en waartegen het antistoffen heeft gevormd. De reactie kan binnen enkele minuten ontstaan, en kan uiteindelijk overgaan in een anafylactische shock. Dat is een levensbedreigende aandoening!

In principe komt iedereen die ooit zo'n anafylactische shock heeft meegemaakt, in aanmerking voor een EpiPen (of een vergelijkbaar product zoals de AnaPen, etc.), dus ook baby's. Maar let wel: zo'n pen is geen kinderspel, het is een zwaar middel dat slechts in bijzondere gevallen wordt voorgeschreven en toegepast.

De EpiPen is een automatische injectiespuit die gevuld is met adrenaline. Hij kan uitsluitend worden voorgeschreven door de specialist bij wie je onder controle bent. De dosering wordt bepaald door het gewicht van de patiƫnt, dus daar wordt voor gecorrigeerd.

Uw vraag "hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk?" begreep ik helaas niet goed (vanwege het woordje 'dat'). Doelde u op het gebruik van de EpiPen bij kleine kinderen, of op het gevaar van een anafylactische shock? Wat de anafylactische shock betreft: die kan echt heel gevaarlijk zijn, omdat je er dood van kunt gaan. En wat de EpiPen betreft: die is op zich niet gevaarlijk maar het is wel een paardenmiddel. Hij is bedoeld voor noodsituaties (die de behandelend arts met u dient te bespreken). Het niet gebruiken ervan is altijd schadelijker dan het wel gebruiken ervan, omdat hij levensreddend kan zijn.

Lees ook: