Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 september 2002 door Diederik Bosman

Plas-gaatje doet pijn en ziet rood of blauw. Wat is dat? (6 jr)

Mijn dochter van 6 komt regelmatig in een bezoek-weekend bij mij en klaagt dan over pijn bij haar plasser. Als ik er een verzachtende zalf op smeer, zie ik dat het helemaal rood is, en in sommige gevallen blauw. Als ik haar vraag hoe dit komt, dan weet ze het niet. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Het is moeilijk om met deze geringe hoeveelheid gegevens een antwoord te geven. Niettemin vinden we wel dat de klachten serieus genomen moeten worden.

De pijn kan om te beginnen veroorzaakt worden door plaatselijke irritatie van de kleding. In dat geval is het onschuldig.

Ook kan het komen door veel fietsen of boompje-klimmen. Dat is eveneens onschuldig.

Doet de pijn zich vooral voor bij het plassen? In dat geval kan er sprake zijn van een urineweg-infectie of een vaginale infectie. U kunt dit laten controleren door de huisarts.

Tot slot kunnen de genoemde verschijnselen ook duiden op seksueel misbruik. We zij natuurlijk huiverig om zo'n zware oorzaak te opperen, en het hoeft echt niet het geval te zijn, maar als kinderarts moet je er altijd op bedacht zijn. Het is nu eenmaal een mogelijkheid, en het zou niet goed zijn om het onvermeld te laten.

Samenvattend: de klachten zijn niet specifiek genoeg om via dit medium een diagnose te kunnen stellen. Het advies is dan ook om naar de huisarts te gaan en het te laten onderzoeken.