15 mei 2009 door Sanderijn van der Doef

Prikkels in de piemel en dan kroelen met mama? (5 jr)

Mijn zoontje van 5 jaar heeft sinds ruim een jaar "prikkels in zijn piemeltje". Zo benoemt hij zijn gevoel. Hij wil dan graag met mij kroelen.

Hoe kan ik als moeder hier het beste mee omgaan?

Antwoord

De prikkels die hij in zijn piemel voelt, zijn een uiting van zijn seksuele gevoelens. Dat is een volkomen normaal verschijnsel op zijn leeftijd. Waarschijnlijk heeft hij er op dat moment ook een erectie bij, of in ieder geval een beginnende erectie.

Het is duidelijk dat hij op die momenten iets wil met die seksuele gevoelens, vandaar dat hij dan met u wil kroelen. Het ene kind gaat friemelen aan zijn piemel terwijl het andere kind wil knuffelen of kroelen.

Het kan geen kwaad

Het kan absoluut geen kwaad om op zo'n vraag in te gaan en even lekker met hem te kroelen. Zodra u er genoeg van heeft, houdt u ermee op. Hij moet dan leren zijn aandacht weer op iets anders te richten (waarmee u hem kunt helpen door te zeggen dat u nu samen met hem iets anders gaat doen).

Op de momenten dat het u niet uitkomt, zegt u dat gewoon. Na een tijdje weet hij dan wanneer hij die vraag wel en niet meer kan stellen, en houdt het op.

Uitleggen

Daarnaast is het goed om hem op een gewone manier uit te leggen wat die prikkels betekenen, dat dat heel gewoon is, en dat alle mensen het wel eens hebben.

Lees er samen eens een boekje over! Bijvoorbeeld: mijn eigen boek 'Ik vind jou lief'. Dat is geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar.