Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 maart 2002 door Diederik Bosman

Problemen door rook - een allergie met een luchtje

Onze dochter Tessa is allergisch voor rook. Nu zijn we op vakantie geweest in Frankrijk en daar stoken ze houtkachels. Na 6 dagen vakantie ging Tessa steeds moeilijker ademhalen en steeds meer hoesten. Na thuiskomst zakte het af, maar nu – na 3 dagen – is het nog steeds niet helemaal weg.

Wat kan ik doen om deze situatie volgend jaar te voorkomen? Niet gaan is een optie, maar niet de leukste. Zijn er medicijnen voor, die Tessa kan innemen? En zo ja, welke?

Antwoord

In principe is iedereen gevoelig voor rook. Indien rook aanleiding geeft tot langdurig hoesten, ook enkele dagen na het contact, dan heeft diegene vaak aanleg heeft voor astma. Dit is natuurlijk geen wet maar het kan wel.

Rook, maar ook baklucht, kunnen astma doen opkomen. Het contact met de rook is dus niet de oorzaak maar wel de aanleiding waardoor de astma actief wordt.

Wij raden u aan om naar de huisarts te gaan en naar de longen te laten luisteren. Duidelijk is dat in de rook zitten voor niemand goed is en dus ook niet voor kinderen.

Lees ook: