14 februari 2005 door Merit Tabbers

Reflux door de overgang van borst naar fles? (6 mnd)

Mijn zoon (bijna 6 maanden oud) krijgt sinds een maand flesvoeding. Daarnaast mag hij nu groente, fruit en diksap. Sinds 6 weken is hij van een zeer tevreden baby veranderd in een onrustig jochie. Hij geeft veel melk terug, soms wel ter grootte van een ontbijtbord. Dit gebeurt soms nog wel 2 uur na het drinken. Hetzelfde geldt voor het fruit.

In de box is het na 10 minuten huilen. Hij komt moeilijk in slaap. Ook klinkt hij benauwd; hij raspelt.

Vandaag ben ik met hem naar de huisarts geweest en die zegt dat de oren en de keel een beetje rood zijn. Hij heeft Augmentin voorgeschreven om een eventuele ontsteking te genezen. [Augmentin is een antibioticum, bestaande uit amoxicilline en clavulaanzuur - red.]

Verdere bijzonderheden zijn: kwijlen, soms echt ontroostbaar gedrag, maar op andere momenten ook wel weer blij. Zijn oudste zus heeft veel gespuugd, had oorproblemen, heeft veel antibiotica gehad en heeft nu, op 6-jarige leeftijd, een gebit met veel gaatjes en verkleuring van het tandglazuur.

Ik las dat reflux dit ook tot gevolg kan hebben, en ik wil eigenlijk wel heel graag weten of dit mogelijk ook bij mijn zoon het geval kan zijn. Dit ook om een mogelijk tandprobleem bij hem te voorkomen. Wat is uw mening in dit verhaal?

Antwoord

Wat u beschrijft is inderdaad reflux. Men spreekt van reflux als de maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Dit is op zich niets bijzonders; het kan ook optreden bij gezonde kinderen. Over het algemeen is het zo dat je bij kinderen die alleen spugen (zonder andere verschijnselen) en goed blijven groeien, rustig kunt afwachten. Alhoewel het natuurlijk wel vervelend is.

U schrijft dat uw zoon deze klachten heeft gekregen na het overgaan op flesvoeding en dat hij daarbij soms ontroostbaar is en benauwd klinkt. Ik weet helaas niet of hij goed groeit. De klachten zouden kunnen duiden op koemelk-allergie; reflux kan daarbij als symptoom optreden. Het komt niet vaak voor, maar het is wel iets om aan te aan denken, als er klachten optreden na de overgang van borstvoeding op flesvoeding.

De verschijnselen die u noemt zijn overigens ook te verklaren door een ontsteking van de oren en de keel. In dat geval zou er verbetering moeten optreden na de Augmentin-kuur. Gebeurt dat niet, dan zou ik weer even naar de huisarts gaan.

Tot slot nog een opmerking over de tandproblemen van uw dochter. (Over uw zoon hoeft u zich wat dat betreft geen zorgen te maken, omdat die nog heel klein is, en waarschijnlijk nog geen tanden heeft. Hoogstens één of twee.)

Tandproblemen kunnen inderdaad veroorzaakt worden door het gebruik van antibiotica. Veel soorten antibiotica bevatten namelijk sacharose. Dat is een vorm van suiker die tot tandbederf kan leiden. Daarom is het altijd belangrijk om na het toedienen van de antibiotica de tanden te poetsen. Van het antibioticum tetracycline is bekend dat het een bruine verkleuring kan veroorzaken (het probleem ontstaat vooral bij jonge kinderen, als het blijvende gebit nog niet goed ontwikkeld is.) Daarom wordt tetracycline meestal niet gegeven aan kinderen beneden de 8 jaar.

Lees ook: