20 november 2009 door Frea Kruisinga

Reflux - wat kun je nog doen als niets helpt? (3 mnd)

Mijn dochter van bijna 3 maanden heeft koemelkeiwitallergie en extreme reflux. Ze krijgt nu Neocate-melk, prepulsid, zantac, omeprazol, gaviscon, en verdikking voor haar fles. Maar niets helpt.

Wat kan ik nog doen? Mijn klein meisje brult van de pijn.

Antwoord

Uw dochter wordt al zeer uitgebreid behandeld. Ik zal u eerst vertellen wat al die middelen doen.

Koemelkeiwitallergie:

  • Neocate is een zuigelingenvoeding waarbij het koemelkeiwit in de kleinst mogelijke stukjes (aminozuren) is 'opgeknipt'. De allergie-klachten moeten daarbij helemaal verdwijnen.

Reflux:

  • prepulsid bevordert de bewegingen van de slokdarm, de maag en de darm;
  • zantac en omeprazol remmen de zuurproductie;
  • gaviscon vermindert de zuurgraad en vormt een beschermend laagje;
  • indikken van de voeding zorgt dat de melk minder vloeibaar wordt en dus minder makkelijk terugloopt vanuit de maag naar de slokdarm.

Hier valt eigenlijk weinig aan toe te voegen, behalve dat er bij blijvende klachten natuurlijk wel gedacht moet worden aan een andere oorzaak. Bijvoorbeeld darmkrampen of obstipatie.

Omdat uw dochter al uitgebreid behandeld wordt, ga ik ervan uit dat ze al onder behandeling is bij een kinderarts of misschien zelfs een maagdarmspecialist. Ik raad u dan ook aan om het probleem – opnieuw – te bespreken met de behandelend arts. Die kan bepalen of verder onderzoek nodig is naar een eventueel andere oorzaak.

Lees ook: