Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

12 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Regelmatig bloedsporen in de luier - wat kan dat zijn? (6 wkn)

Ons dochtertje van 6 weken oud heeft sinds een dag of 10 regelmatig een klein beetje bloed in haar ontlasting. Het is niet bij iedere poepluier het geval maar wel regelmatig. Het gaat om soms een of twee kleine sliertjes bloed, soms om een paar hele kleine puntjes.

Verder heeft ze geen klachten: ze drinkt en groeit goed, ze spuugt niet, ze heeft geen koorts, etc.

Ze krijgt 100% borstvoeding (via de fles) en afgezien van Domperidon (sinds vandaag niet meer geslikt) en ijzertabletten vanwege bloedverlies tijdens bevalling (sinds gisteren niet meer geslikt), slik ik geen medicijnen.

Ik ben met haar bij de huisarts geweest en bij hem gingen niet direct alarmbellen af. Hij heeft nog gebeld met een kinderarts en beiden zeiden het even aan te kijken. Het gaat echter niet weg en het zit me toch niet lekker. Komt dit wel vaker voor bij baby's en wat kan dit zijn?

Antwoord

Een klein beetje bloed bij de ontlasting zie je wel vaker, en betekent meestal niets bijzonders. Maar omdat het bij uw dochter met enige regelmaat terugkeert, zou ik toch aanraden om haar te laten onderzoeken door een kinderarts.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • een fissuurtje (scheurtje) bij de anus - in uw geval lijkt me dit echter niet heel waarschijnlijk, want zo'n scheurtje is meestal pijnlijk en dan zouden jullie dat wel gemerkt hebben aan haar;
  • koemelkeiwitallergie of obstipatie - ook dat ligt niet zo voor de hand, omdat uw dochter verder geen klachten heeft;
  • stollingsproblemen - als arts zou ik daarom willen weten of uw dochter vitamine K krijgt.

Het lijkt mij verstandig om alle mogelijkheden nog eens langs te lopen met een kinderarts.

Lees ook: