19 december 2008 door Frea Kruisinga

Rode pukkeltjes, droog gezicht en rode wangetjes - wat kan dat zijn? (5 mnd)

Mijn zoontje van 5 maanden heeft sinds 4 weken rode pukkeltjes op zijn hoofd. Ook zijn gezichtje is erg droog en de wangetjes zijn erg rood. Nu begint hij ook aan de pukkeltjes te krabben en zelfs aan zijn haar te trekken.

Wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen?

Antwoord

U zult begrijpen dat ik vanaf deze afstand, zonder uw kind te zien, geen diagnose kan stellen. Maar de verschijnselen die u beschreef kunnen passen bij constitutioneel eczeem, op deze leeftijd ook wel 'dauwworm' genoemd.

De symptomen van dauwworm zijn:

  • rode en vaak vochtige huiduitslag;
  • met pukkels en/of blaasjes, kloofjes, schilfers, korstjes;
  • en veel jeuk.

De uitslag begint vaak in het eerste levensjaar, meestal tussen de 1 en 4 maanden, en zit dan vooral in het gezicht en tussen de hoofdharen. Het kan zich echter ook uitbreiden naar andere plekken op het lichaam. Bij de meeste kinderen verdwijnt het als ze 3 à 4 jaar oud zijn.

Om de juiste diagnose te stellen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen wat het precies is.

Mocht het inderdaad dauwworm of eczeem zijn, dan is dat helaas niet te genezen. Wel kan er behandeld worden, maar die behandeling is dan gericht op symptoombestrijding. Dat kan onder andere met een neutrale zalf of crème, en zo nodig met een hormoonzalf of hormooncrème. Mits op de juiste manier toegepast hoeft zo'n hormoonzalf niet te leiden tot een dunnere huid, waar veel ouders bang voor zijn.

Lees ook: