Home » Vraagbaken » Samen slapen 17 en 18 jr

Samen slapen? (17 en 18 jr)

Door:

Joanna Sandberg

Onze dochter (van 17) wil graag met haar vriend (van 18) bij ons thuis – en ook in het huis van zijn ouders – 's nachts samen slapen. Hoe lossen we dit op?

- Welke beperkingen zijn zinvol of gebruikelijk?
- Is het aan te raden om ook een gesprek met zijn ouders (die wij niet kennen) aan te gaan?
- Is bekend welk percentage scholieren (gym in ons geval) regelmatig thuis bij elkaar logeert?

Wij zijn ietwat oude ouders, en weten ons hiermee niet goed raad. We neigen ertoe om het allemaal onnodig en te vroeg te vinden.

Antwoord: 

Laat ik vooropstellen dat ik het heel goed en heel zorgzaam van u vindt dat u moeite doet om deze vraag aan ons te stellen. Maar toch... Jullie kunnen wel oudere, bezorgde ouders zijn, maar jullie zijn toch ook jong geweest?

Dat laatste klinkt misschien als een dooddoener, maar het is wel een oprechte reactie op uw laatste zin: "We neigen ertoe om het allemaal onnodig en te vroeg te vinden". Wát vinden jullie onnodig en te vroeg? Gewoon 'logeren'? Of bedoelde u eigenlijk 'vrijen'?

Ga eens terug in uw geheugen, en bedenk dan hoe heerlijk het is om op een fijne manier je seksualiteit te ontdekken, samen met je even oude (of in dit geval: even jonge) geliefde?! Geen nare haastige eerste keer, zoals bij een one night stand, geen gevoel van 'moeten' omdat het vriendje al zoveel ouder en ervarener is, maar samen op ontdekkingstocht in het land der liefde...

Geen kind meer

Uw dochter is geen kind meer, maar een adolescente. En behalve intellectuele bagage (ze zit op het gymnasium begrijp ik) heeft ze ook een lichaam, en seksuele verlangens.

Bezig zijn met jongens, en het hebben van een vriendje, past heel erg bij een jongere van deze leeftijd. Weet u dat uw dochter helemaal beantwoordt aan de gemiddelde Hollandse jongere? Die heeft voor het eerst geslachtsgemeenschap op zijn of haar 17e jaar. En als we afgaan op de Nederlandse wet, dan zegt die dat een jongere seksueel contact mag hebben (zonder juridische gevolgen) vanaf het 16e jaar.

Met uw dochter is dus niets mis, noch wat haar ontwikkeling betreft, noch juridisch. Maar misschien vindt u het moeilijk (net als veel andere ouders overigens) om uw dochter op een nieuwe manier te gaan zien. Van opgroeiend meisje tot vrouw, met een eigen seksualiteit en privacy.

Kennismaken met de ouders

Het lijkt mij verstandig (maar ook prettig) om de ouders van het vriendje van uw dochter te leren kennen. Het is toch fijn om te weten uit welk nest hij komt. Maar om over de seksuele relatie van jullie kinderen te gaan praten, gaat mij eerlijk gezegd te ver. Op deze leeftijd hebben zij recht op hun privacy, vind ik.

Wat u wel kunt doen, is afspreken met uw dochter hoe vaak ze met haar vriendje slaapt (bij u thuis of bij hem). Probeer daar compromissen over te sluiten. En bedenk daarbij: als u het integraal verbiedt, zal ze stiekem met hem gaat vrijen. Dat is ook geen aantrekkelijke gedachte.

Contact houden

Opvoeden is vooral: communiceren. Dus praten over van alles en nog wat, inclusief de dingen die je als ouders moeilijk vindt. U kunt gewoon eerlijk zeggen tegen uw dochter wat u moeilijk vindt.

Door moeilijke onderwerpen niet te vermijden, houdt u contact met uw dochter. Dat is ook belangrijk om te kunnen praten over veilig vrijen:

  • met de pil - om niet zwanger te worden;
  • én met condoom - tegen SOA's oftewel geslachtsziekten.

Dus: beperk uw dochter niet, maar begeleidt haar. Ik wens u succes en sterkte!

Joanna Sandberg

is pedagoge, BIG geregistreerd klinisch psycholoog, BIG geregistreerd kinder- en jeugdpsychotherapeut/gezinstherapeut. Ze is werkzaam bij het VU Medisch Centrum te Amsterdam.

Reacties

17 jaar, ja ik denk dat je

17 jaar, ja ik denk dat je dan niet meer kunt tegenhouden. Als ik denk aan mijn eigen jeugd, dan was iker vroeger bij. Zorg er voor dat ze aan de pil gaan en die ook regelmatig innemen en haar attenderen dat bij ziekte de oil niet echt velig is dat ze bij griep of andre buiklachten ook rekening houden dat de pil niet veil is en verder, ja hoe moeilijk ook, zou ik me er niet druk over maken op die leeftijd, ze doen het toch wel met of zoder toestemming.

De reactie van Joanna

De reactie van Joanna Sandberg vind ik verantwoord en geruststellend echter tegelijk met Kirby haar reactie kort door de bocht.
Wel of niet samen slapen? Zelf ben ik moeder van een zoon van 18 jaar oud en ik kamp soms met dezelfde vraag. Mijn zoon zit momenteel in examenjaar VWO en bereidt zich voor op decentrale selectie geneeskunde. Dan vind ik het niet aan de orde om jongeren doordeweeks samen te laten slapen( met of zonder seksueel experimentele/lichamelijke behoefte). Afspraak bij ons thuis is dat wij samen als gezin ontbijten, dineren rondom 1800h en dat hij voor 2400h thuis in bed ligt. Dat klinkt streng echter structuur is belangrijk. Onze zoon mag in het weekend doen waar hij zin in heeft maar vanaf zondag avond hebben we vaste familie momenten. Privacy genoeg qua seksuele ontwikkeling want dat is niet onze zaak. Grappig is dat hij juist heel open is ,hij doet hij wat hij wil en is een wel opgevoede goed voorgelichte jongere.( +gewoon een familie pak condooms kopen! )Wat wij belangrijk vinden, is wat voor vrienden/ vriendinnen hij uitkiest. Dat zit goed. Maar laatst kwam hij thuis met een anders gestemd meisje die totaal andere ambities heeft en hem afleidt van studie en met totaal andere manieren. Ik adviseer om kennis te maken met de ouders maar ja soms kan het niet.Communicatie is belangrijk echter de ouders van zijn schoolvriendin spreken een andere taal. Ons huis staat open echter bij deze mensen( hebben ze gezien bij school presentatie) is dat haast onmogelijk. Voor de duidelijkheid, onze zoon VWO profiel N&G /N&T. Hoe betrokken wij ook zijn, deze mensen laten wij niet binnen. En wat dan? Dan heb je pas een probleem. Maar niet heus want opvoeden betekent ook grenzen stellen. Dat mag u ook! JE hoeft niet overal mee in te stemmen. MIjn zoon slaapt niet onder mijn dak met haar. Je kan als ouder ook nee zeggen.

Ik kan me helemaal vinden in

Ik kan me helemaal vinden in het antwoord van MamaMarianne. Ook wij hebben soortgelijke regels waar een ieder van ons zich aan moet houden. Dochter heeft sinds een paar maandjes een vriendje, die 's avonds niet weg te krijgen was. Toch via dochter duidelijk gemaakt dat de afspraken niet opeens anders zijn geworden. Bezoek door de week tot 22:30 uur en in het weekend mag ze dit zelf bepalen.
Waar ik moeite mee heb ik dat het bij elkaar slapen zo vanzelfsprekend is als ze verkering krijgen. En dan mogen wij als ouders het allemaal maar gewoon vinden. En dat vind ik niet ! Dat ze sex met elkaar hebben dat zal wel, daar bemoei ik me niet mee. Allereerst moet ik er wel bij vermelden dat ik de jongen in kwestie geen geschikte jongen vind voor mijn dochter, en qua persoonlijkheid vind ik hem ook helemaal niet leuk. Hij komt uit een gezin waar iedereen maar doet wat hij wil, gaat wanneer hij wil, geen verantwoording hoeft af te leggen, hij vind dat ze geëmancipeerd moet zijn want ja thuis brengen na een avondje is niet nodig, laat zich door haar heen en weer rijden met name met feestjes want dan kan hij drinken, en gedraagt zich behoorlijk assertief etc.
Echter daarom heb ik er ook moeite mee dat hij blijft slapen en tot nu toe (6 mnd later) heb ik dat nog steeds kunnen voorkomen. Ik heb echt geen zin om 's morgens iemand op de bovenverdieping tegen te komen die me tegenstaat. Dan moet ik er rekenschap mee houden dat ik niet lekker in mijn pyama (niemandalletje) beneden mag/kan zitten, moet ik opgedirkt verschijnen aan het ontbijt en dan ook nog tegen iemand aankijken waarvan ik eigenlijk wel walg.
Liefde maakt blind, ze mogen hun eigen beslissingen maken, hebben privacy genoeg, moeten zich houden aan de regels, maar ondanks alles is het ook ons huis en ontvangen we mensen/jongeren/ouderen die we kunnen respecteren en accepteren (alleen als de persoon dat ook richting ons doet !)

Beste mensen ben 16 jaar en

Beste mensen ben 16 jaar en mijn vriendin wordt over 3 maanden 16 we willen graag samen neuken en in bed slapen met je blote lichaam tegen je verloofde waar je verliefd op bent knuffelen in bed en zo houden echt veel van elkaar dit is voor alle ouders en bezoekers van deze site je mag bij elkaar liggen wat weten ouders nou over verliefd zijn de denken dit maar maar kaat de jongen van boven de 16 jaar gewoon hun ding doen...

Dochter van 15 heeft sinds 4

Dochter van 15 heeft sinds 4 maanden dikke 'verkering' en heeft intussen 2 x gelogeerd met haar vriendje van 17. Ik vermoed dat ze ook echt seks hebben gehad samen en dat ze de smaak te pakken hebben. Ik vraag me af of ik mag blijven bepalen hoe vaak (sowieso niet op doordeweekse schooldagen!) ze samen slapen, of dat het beter is ze toe te staan zo vaak ze willen in vakanties en weekenden? Deze maand slapen ze toevallig 3 nachten met elkaar (door een uitje en een feestje). Ik vind dat meer dan genoeg binnen 1 maand, want ze zijn nog zo jong en moeten ook even uitrusten vind ik momenteel (veel late avonden met feestjes en laat naar bed). M.a.w. hoe lang mag/moet ik haar nog 'beschermen'? Overdrijf ik nu?

Ik lees hier berichten waar

Ik lees hier berichten waar ik serieus verbaasd van ben.

Een moeder die bepaald dat een meisje niet slim en goed genoeg is voor haar zoon dus de zoon mag er niet mee omgaan? Wauw..

Mijn zoon is nog klein maar zo zou ik hem en zijn keuzes later echt niet behandelen.

Lees verder