Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 april 2010 door Joanna Sandberg

Samen slapen? (17 en 18 jr)

Onze dochter (van 17) wil graag met haar vriend (van 18) bij ons thuis – en ook in het huis van zijn ouders – 's nachts samen slapen. Hoe lossen we dit op?

- Welke beperkingen zijn zinvol of gebruikelijk?
- Is het aan te raden om ook een gesprek met zijn ouders (die wij niet kennen) aan te gaan?
- Is bekend welk percentage scholieren (gym in ons geval) regelmatig thuis bij elkaar logeert?

Wij zijn ietwat oude ouders, en weten ons hiermee niet goed raad. We neigen ertoe om het allemaal onnodig en te vroeg te vinden.

Antwoord

Laat ik vooropstellen dat ik het heel goed en heel zorgzaam van u vindt dat u moeite doet om deze vraag aan ons te stellen. Maar toch... Jullie kunnen wel oudere, bezorgde ouders zijn, maar jullie zijn toch ook jong geweest?

Dat laatste klinkt misschien als een dooddoener, maar het is wel een oprechte reactie op uw laatste zin: "We neigen ertoe om het allemaal onnodig en te vroeg te vinden". Wát vinden jullie onnodig en te vroeg? Gewoon 'logeren'? Of bedoelde u eigenlijk 'vrijen'?

Ga eens terug in uw geheugen, en bedenk dan hoe heerlijk het is om op een fijne manier je seksualiteit te ontdekken, samen met je even oude (of in dit geval: even jonge) geliefde?! Geen nare haastige eerste keer, zoals bij een one night stand, geen gevoel van 'moeten' omdat het vriendje al zoveel ouder en ervarener is, maar samen op ontdekkingstocht in het land der liefde...

Geen kind meer

Uw dochter is geen kind meer, maar een adolescente. En behalve intellectuele bagage (ze zit op het gymnasium begrijp ik) heeft ze ook een lichaam, en seksuele verlangens.

Bezig zijn met jongens, en het hebben van een vriendje, past heel erg bij een jongere van deze leeftijd. Weet u dat uw dochter helemaal beantwoordt aan de gemiddelde Hollandse jongere? Die heeft voor het eerst geslachtsgemeenschap op zijn of haar 17e jaar. En als we afgaan op de Nederlandse wet, dan zegt die dat een jongere seksueel contact mag hebben (zonder juridische gevolgen) vanaf het 16e jaar.

Met uw dochter is dus niets mis, noch wat haar ontwikkeling betreft, noch juridisch. Maar misschien vindt u het moeilijk (net als veel andere ouders overigens) om uw dochter op een nieuwe manier te gaan zien. Van opgroeiend meisje tot vrouw, met een eigen seksualiteit en privacy.

Kennismaken met de ouders

Het lijkt mij verstandig (maar ook prettig) om de ouders van het vriendje van uw dochter te leren kennen. Het is toch fijn om te weten uit welk nest hij komt. Maar om over de seksuele relatie van jullie kinderen te gaan praten, gaat mij eerlijk gezegd te ver. Op deze leeftijd hebben zij recht op hun privacy, vind ik.

Wat u wel kunt doen, is afspreken met uw dochter hoe vaak ze met haar vriendje slaapt (bij u thuis of bij hem). Probeer daar compromissen over te sluiten. En bedenk daarbij: als u het integraal verbiedt, zal ze stiekem met hem gaat vrijen. Dat is ook geen aantrekkelijke gedachte.

Contact houden

Opvoeden is vooral: communiceren. Dus praten over van alles en nog wat, inclusief de dingen die je als ouders moeilijk vindt. U kunt gewoon eerlijk zeggen tegen uw dochter wat u moeilijk vindt.

Door moeilijke onderwerpen niet te vermijden, houdt u contact met uw dochter. Dat is ook belangrijk om te kunnen praten over veilig vrijen:

  • met de pil - om niet zwanger te worden;
  • én met condoom - tegen SOA's oftewel geslachtsziekten.

Dus: beperk uw dochter niet, maar begeleidt haar. Ik wens u succes en sterkte!