27 maart 2002 door Diederik Bosman

Schimmel-infectie aan piemel en balletjes - meerdere vragen tegelijk (13 mnd)

Mijn zoontje (bijna 13 maanden) heeft sinds een week een schimmel-infectie aan zijn piemel en zijn balletjes. Het hele gebied (inclusief de liezen) zit vol bultjes en is vurig rood. Op verschillende plaatsen is de huid inmiddels kapot. Ik heb een antischimmel-crème (miconazolnitraat-jc) die ik 2x per gebruik en verder zinkzalf; beide van de huisarts. Vooralsnog geeft dit echter weinig verbetering.

Nu heeft hij sinds vandaag ook nog verhoging, en een paar vlekken (lijkt wat op pukkel/insectenbeten) in zijn gezicht. Kan dit met de schimmel of het medicijn te maken hebben? Of is het waarschijnlijker dat hij toevallig ook nog even een kinderziekte te pakken heeft?

En verder: hoe komt hij aan zo'n schimmel? Hoe is dit te voorkomen, en wat kan ik doen om de genezing te versnellen of te bevorderen?

Antwoord

Schimmel-infecties kunnen inderdaad ook afwijkingen 'op afstand' geven, in uw geval: in het gezicht.

Een tevens aanwezige kinderziekte is natuurlijk niet uit te sluiten. Het verhaal van uw zoontje klinkt echter alsof er toch meer een algemene infectie met de schimmel aanwezig is.

In dergelijke gevallen lijkt ons een lokale zalf niet afdoende. Het advies is dan ook om in samenspraak met uw huisarts over te gaan op het slikken van anti-schimmelmiddelen (bijvoorbeeld nystatine-drank).

Het is overigens vaak onduidelijk hoe kinderen aan een dergelijke schimmel-infectie komen.

Lees ook: