Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 december 2010 door Justine Pardoen

Seks-filmpjes kijken en alsmaar vragen stellen - wat moet ik daarmee? (10 jr)

Mijn dochter van 10 kijkt bij een vriendinnetje naar seks-filmpjes en tv-zenders die georiënteerd zijn op seks. Ik heb haar geschikter materiaal laten zien op www.seksualiteit.nl en Youtube-filmpjes over de puberteit.

Ze schiet nu wat door op dit vlak. Vraagt veel over seksuele handelingen, maar dan wel te pas en te onpas (met kleine broertjes erbij, bij de voetbaltraining, etc.)

Moet ik de ouders van het vriendinnetje hier (weer) op aanspreken? En hoe houd ik het op haar niveau?

Ze zit in een combi-groep 7/8, dus hoort heel wat om zich heen. Ook worden er op school (stiekem) seks-filmpjes bekeken, tot grote hilariteit van de omstanders. De juf geeft duidelijk aan dat dit niet de bedoeling is, en gebruikt het als aanknopingspunt voor een gesprek. Zelf heb ik al een Week van de Lentekriebels geadviseerd voor school...

Antwoord

Zo te zien heeft uw dochter een grote informatiebehoefte: ze is nieuwsgierig naar die filmpjes, en ze stelt u alsmaar vragen. Dit past bij de leeftijd, maar het is vooral een goed teken dat ze u al die vragen stelt (al kunnen ze soms wat slecht uitkomen).

Het is fijn voor haar dat u die vragen gewoon beantwoordt; dat is de basis voor een goede seksuele opvoeding.

Vertel haar wat u ervan vindt

Het is dus heel normaal dat uw dochter op deze leeftijd interesse toont in seks. Ze heeft die tv-beelden ontdekt, en nu wil ze weten wat dat allemaal betekent. Dat is heel begrijpelijk.

Het is echter óók goed dat u haar vertelt wat u vindt van de beelden die ze op tv ziet, of de porno die ze kan tegenkomen op internet. Vertel haar dat het bestaat, eventueel voor wie het bedoeld is, en waarom het bestaat. In ieder geval dat die beelden niet zoveel te maken hebben met hoe vrijen in het echt gaat, als je van elkaar houdt. En dat het eigenlijk toneelstukjes voor volwassenen zijn.

U kunt het 't beste zo dicht mogelijk bij uzelf houden. Het is iets tussen u en uw dochter. De ouders van het vriendinnetje staan daar verder buiten. Die hoeft u er niet (meer) bij te betrekken.

Lezen en herlezen

Prima dat u samen met haar op zoek bent gegaan naar betere informatie! Er zijn ook goede boeken. Bijvoorbeeld: "Ben jij ook op mij?" van Sanderijn van der Doef, voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Meer titels vindt u bij Product-informatie: seksuele opvoedingsboeken.

Als u haar een goed boek geeft voor pubers, dan kan ze daarin lezen (en herlezen) wat ze wil weten, op momenten die ze zelf uitzoekt. Sommige informatie pikt ze nu op; andere stukken zullen haar pas later interesseren.

Omgaan met ongepaste momenten

Als ze een vraag stelt op een ongepast moment, kunt u haar dat gewoon zeggen. Bijvoorbeeld: "Het is nu niet het moment om daarover te praten, omdat je broertjes erbij zijn." Of: "Ik kan daar nu niet vrij over praten, want [...] Maar ik wil er straks als we thuis zijn (of als je gaat slapen, etc.) nog wel op terugkomen, goed? Als ik het vergeet, help me dan even herinneren."

U kunt haar overigens ook vertellen dat ze niet altijd alle vragen op elk moment kan stellen, omdat anderen zich in dat soort situaties vaak gegêneerd voelen. Veel mensen vinden het moeilijk om te praten of te horen over lichamelijke dingen of seks. Soms kan dat zelfs voor u gelden, kunt u daaraan toevoegen. Wat niet wegneemt dat u wel altijd zult proberen om haar vragen te beantwoorden, etc.

School

Uw suggestie aan school om mee te doen met de Week van de Lentekriebels is erg goed. Laten we hopen dat de school dat oppakt, want blijkbaar gebeurt er van alles in de groep, waarbij allerlei informatie uitgewisseld wordt van onduidelijke herkomst en met 'halve waarheden'.

Het is goed als dit soort non-informatie wordt aangevuld met informatie waar kinderen van die leeftijd wel wat aan hebben, en die afgestemd is op hun interesse en ontwikkeling. Een Week van de Lentekriebels is daar heel geschikt voor.