Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

25 maart 2011 door Sanderijn van der Doef

Seksuele interesse verdwenen - komt dat vanzelf weer goed? (17 jr)

Mijn zoon is 17 en zit sinds een half jaar in een depressie met psychotische kenmerken (volgens de huisarts). Tot een half jaar geleden had hij regelmatig een vriendin, deed het goed op het Atheneum en leek goed in z'n vel te zitten.

Maar sinds het minder gaat, lijkt hij totaal te zijn veranderd. Hij is erg passief, heeft onlogische gedachten (tegen wanen aan), andere blik in z'n ogen, en zegt dat hij niet meer weet wat zijn geaardheid is, omdat z'n seksuele interesse weg zou zijn.

De huisarts wil hem graag doorverwijzen, maar hij weigert hieraan mee te werken.

Kan hij weer de oude worden, of is hij gewoon aan het veranderen? En is het mogelijk dat zijn seksuele voorkeur opeens verandert?

Antwoord

Dit klinkt nogal ernstig en ik vind dat uw zoon toch wel snel geholpen moet worden. Misschien dat u dit toch met hem kunt bespreken.

Op zich is het mogelijk dat op deze leeftijd zijn seksuele voorkeur verandert, maar heeft hij nu dan opeens belangstelling voor jongens of mannen? U schreef daar niets over. Wel dat zijn seksuele interesse op dit moment helemaal weg is.

Blowt uw zoon? Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de problemen die u beschreef. Zowel voor de psychotische kenmerken als voor de verdwenen seksuele interesse. Ook dat is iets wat u met hem moet bespreken. Niet in verwijtende zin, maar begripvol. Waarschuw hem (niet dreigend, maar als neutrale informatie) dat hij – áls hij blowt – in een echte psychose terecht kan komen, waar hij nog tientallen (!) jaren last van kan hebben. Zie: Ernstige stoornis na één foute joint.

Om hier nog even verder over te praten, bijvoorbeeld voor tips om uw zoon alsnog naar de hulpverlening te krijgen, kunt u bellen naar onze collega's van Korrelatie:

Korrelatie

tel.: 0900 - 1450

bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur