Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 oktober 2009 door Sanderijn van der Doef

Seksuele opschepperij - wat moet je daarmee? (14 jr)

In de MSN-geschiedenis van mijn 14-jarige dochter heb ik 'gesprekken' gevonden die over seks gaan. Als ik die berichten lees, lijkt het alsof ze al met meerdere personen seks heeft gehad, terwijl ze tegen mij zegt dat dit absoluut niet waar is.

Tevens vraagt ze op school heel veel aandacht door extreme verhalen te vertellen. Zo zou ze lid zijn van de harde kern van een voetbalclub, en betrokken zijn geweest bij rellen. Dit kan niet waar zijn.

Wat moet ik hiermee?

Antwoord

Als u zeker weet dat dit allemaal niet waar is, lijkt het erop dat uw dochter grote behoefte heeft aan aandacht van leeftijdgenoten. Ze voelt zich waarschijnlijk minder, is misschien jaloers op de aandacht die anderen krijgen, en zou in ieder geval graag 'erbij' willen horen (bij een of meer groepen).

Waarschijnlijk heeft ze ontdekt dat anderen aandacht krijgen door 'dikke verhalen' te vertellen. Dus waarom zou ze het zelf ook niet eens proberen.

Vroeg of laat komt het uit

Kennelijk lukt het haar om zo de aandacht naar zich toe te trekken, maar helaas begrijpt ze niet dat het een heel verkeerde manier is. Vroeg of laat komt er iets van haar overdreven verhalen uit, en zullen anderen ontdekken dat ze heeft gebluft.

Het zou heel goed kunnen dat ze daarna niet meer serieus genomen wordt, met als mogelijk gevolg dat ze nog meer gaat verzinnen en overdrijven. Ze heeft (zichzelf) immers geleerd dat ze zo aandacht krijgt.

Wat kunt u doen?

Het is in ieder geval belangrijk om haar wat meer zelfvertrouwen te geven, bijvoorbeeld door haar te complimenteren over van alles en nog wat. Het mag daarbij best om dingen gaan die in uw ogen niet zo belangrijk zijn. Door haar te complimenteren geeft u haar de boodschap dat ze iets waard is en ertoe doet, zelfs om dingen die ook in haar ogen niet de moeite waard zijn.

Verder zou ik zo nu en dan eens met haar praten over de dingen die zij belangrijk vindt in het leven. Wat zou ze graag willen: veel vrienden, iets bereiken op school, alleen maar gewaardeerd worden, of gewoon gelukkig zijn?

Eigen waarden en eigenwaarde

Door zo met haar te praten, leert u haar stap voor stap haar eigen waarden te ontwikkelen. Iets waar ze op dit moment geen zicht op heeft. Blijkbaar haalt ze nu haar eigenwaarde uit rondbazuinen dat ze extreme dingen durft (zoals meedoen aan rellen en veel seks hebben), maar realiseert ze zich ook wat voor beeld ze van zichzelf creƫert bij anderen? Waarschijnlijk niet.

Vraag haar dus ook eens hoe ze zou willen dat anderen haar zien. En wat ze zelf interessante jongeren (of interessante mensen in het algemeen) vindt.

Toekomstbeeld van zichzelf

Door met haar dit soort gesprekken te hebben, stimuleert u haar in het langzaam vormen van een toekomstbeeld van zichzelf waar ze naar kan streven. Een beeld waarvan ze zelf op een gegeven moment kan zeggen: zoals ik nu ben, ben ik (redelijk) tevreden.